Konuyla ilgili olarak İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Tekniker Cafer YEŞİLAY tarafından, çiftçilere önce kasaba kahvehanesinde Tarla Faresi ile mücadele konusun da teorik bilgiler verilmesinin yanı sıra Bakanlığımız tarafından hazırlanan liftler ve broşürler dağıtılarak etkin mücadele teknikleri hakkın da geniş bir şekilde bilgilendirmeler yapıldı. Çiftçilerin de sorularıyla katkıda bulunduğu toplantı sonrasında, tarla faresi popülasyonunun yoğun olduğu Kasabanın hububat anızı alanlarında da katılımcı çiftçilerle birlikte uygulamalı olarak devam edildi.

25 ÇİFTÇİ KATILDI

Kuleönü kasabası kahvehanesinde ve tarladaki uygulamada eğitime 25 çiftçimiz katılmıştır. Katılımcı çiftçilerimizin toplanmasında, belediye ye ait araçla araziye götürülüp getirilmesinde destek olan Kuleönü Belediye Başkanı Sezai ÇAKIR'a çiftçilerimiz adına teşekkür ederiz.

Tarla Faresi Mücadelesi; Tarla faresi ile mücadelede; kültürel önlemler, mekanik mücadele ve en son çare olarak kimyasal mücadele yöntemleri uygulanmalıdır. Tarla faresi ile yapılacak kimyasal mücadelede kullanılacak olan zehirli fare yemi İl Müdürlüğümüz tarafından otomatik sistemle el değmeden ambalajlanarak çiftçilerimize ulaştırılmaktadır. Özellikle doğal dengenin korunması için tarla faresinin doğal düşmanı olan canlıların hedef yapılarak ölmemesi için mutlaka tarama ve toplu mücadele yapılması gerekmektedir.

Uygulama için mümkün olursa açılan deliklerin tamamı bir gün önceden kapatılıp, ertesi gün açılan her işlek deliğin iç kısmına 5 adet zehirli yem el değmeden konulmalıdır. Dışkıların bulunduğu yatay deliklere kesinlikle ilaç konmamalı dik olan beslenme deliklerine ilaç konulmalıdır.

Uygulamadan 1-2 gün sonra ilaçlanan alan dolaşılarak deliklerin dışında ölen fareler toplanarak kartal-leylek-kerkenez-doğan-şahin-gelincik-sansar-baykuş-atmaca ve yılan gibi farelerin doğal düşmanları olan hayvanların ölmemesi için derince toprağa gömülmelidir.

Ayrıca, çiftçilerimizin ürünlerine büyük zarar veren Tarla Faresi zararlısına karşı çiftçilerimizi bilgilendirmeye ve etkin bir şekilde mücadele etmelerine yönelik olarak bu gibi eğitim çalışmalarımız bundan sonrada devam edecektir."