Konu hakkında Çankırı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Bilindiği üzere 3039 sayılı çeltik kanunu gereğince çeltik üretimi yapan yetiştiricilerimizin il ve ilçe müdürlüklerimize başvurarak gerekli ruhsat ve izinleri almaları gerekmektedir. Aksi takdir de kanun gereğince yasal işlemle karşı karşıya kalacaklardır. 2017 yılı üretim sezonu için, ruhsat talepleri müracaatları 01 Mart 2017 tarihinde başlayıp 30 Mayıs 2017 tarihinde sona erecektir. Hem topraklarımızın çoraklaşması engellenerek kontrolünü sağlamak hem de çeltik ekim sahalarında halk sağlığının korunması amacıyla çiftçilerimizin mutlaka izinli ve ruhsatlı üretim yapmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.

İlimiz merkez, Kızılırmak ve Ilgaz ilçeleri olmak üzere yaklaşık olarak 20-23 bin da alanda ekim yapılmaktadır. Yıllara göre değişmekle birlikte dönüme verim yaklaşık 700-950 kg arasında verim alınmaktadır. Yoğun olarak Osmancık-97 çeşidi ekilmektedir.

Çeltik, su içinde çimlenebilen ve kökleri suda erimiş oksijenden yararlanabilen tek tahıl cinsidir. Ayrıca çeltiğin Türkiye tarımı bakımından önemli bir yönü de, tuzlu ve alkali arazilerde yetiştirilmesi ve hatta bu tip arazilerin ıslahında etkili olmasıdır. Çeltik yetiştiriciliği bu tip özelliklerinden dolayı ilimiz de Kızılırmak havzası civarında büyük önem arz etmektedir. Çeltik üretimi yapan çiftçilerimizin herhangi bir maduriyet yaşamamaları için İl ve İlçe Müdürlüklerimize başvuruda bulunarak izin ve ruhsat almaları ve Bakanlığımız Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmaları menfaatleri icabıdır."

Kaynak: Çankırı Tarım İl Müdürlüğü