Çanakkale Sanayi ve Ticaret Borsa'sında yapılan toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcı Mehmet Daniş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, oda ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, “Türk tarımının yapısal sorunları var. Çanakkale'de bunlardan bağımsız değil. Çanakkale de benzer sorunlar var. Dolayısıyla bu yapısal sorunları aşabilmek için yeni yöntemler geliştirmemiz lazım. Bizim üreticimiz yeniliklere çok açık ve Türkiye ortalamasının çok üzerinde tarım yapıyor. Çanakkale bir markadır ama biz bunun içini doldurmalıyız. Özel sektör ve kamuda çalışan arkadaşların beraber iş yapabildiği birçok organizasyonu geride bıraktık. Dolayısıyla iklimimiz coğrafyamız üretim zenginliğimiz hayvansal ve bitkisel olarak bize bazı avantajlar sunuyor” diye konuştu.

Çanakkale'de şu anda ciddi bir gelişmenin olduğunu vurgulaya Daniş, “Gıda Organize Sanayi bölgesi aslında Çanakkale Tarımın taçlanması demektir. Ürünlerimizin markalaşması demektir, katma değerin bölgede kalması demektir. Bu toplantının Çanakkaleli çiftçimiz, üreticimiz ve tüccarlarımız için önemli kararların alındığı bir başlangıç olmasını diliyorum” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Ülkemiz son 10 yılda arazi toplulaştırması konusunda gerçekten çok önemli bir yol kat etti. Arazi toplulaştırma çok zor, meşakkatli ve masraflı bir iş. Aynı zamanda yetişmiş uzman ekip gerektiriyor. Bakanlığımız İhale yaparak hizmet alarak toplulaştırma işlerini yapıyor. Aynı zamanda Devlet Su İşleri, İl Özel İdareleri de toplulaştırma işlerini yapıyor. Bayramiç İlçemizin Türkmenli, Yağşieli, Çavuşlu köylerini sayın bakanımızın destekleriyle buraları toplulaştırma gündemine alabiliriz. Biga'da Ayıtdere göleti sulama sağası var burada da 20 bin dönüme yakın bir arazinin sulanacağı ve 3 köyde sulama yapılacaktır. Bunun yanında Biga Tahirova Sulaması Arazi Toplulaştırma Projesi kapsamında 20 bin da alanda çalışmalar Devlet Su İşleri tarafından yürütülüyor. Biga'daki batak ovasında 21440 da alanda toplulaştırma işlemleri bitmiş yine Biga nın Taşoluk sulama Projesi kapsamında 96 bin dekar alanda çalışmalar devam ediyor. Devlet Su İşleri tarafından herhangi bir sorun çıkmadığı takdirde 2020 ye kadar bitecektir” ifadelerini kullandı.

Karabağ, şunları kaydetti:

“Çanakkale de İl Özel İdaresi merkez ilçe batak ovasında 60 bin da alanda toplulaştırma işlemini yapmıştır. Küçükbaş hayvancılıkta özellikle barınaklarımızın, ağıllarımızın köy merkezlerinin dışında olması, bazılarında elektrik, su ve altyapısının olmayışı, sağılan sütün soğuk zincirde istenilen yere ulaştırılamaması, süt sağım makinası yerine elle sağım yapılması ve dolayısıyla sütte hijyen problemlerinin görülmesi gibi sorunlarımız var. Biz İl Müdürlüğü olarak geçen yıl İl Özel İdare bütçeli katkılı Çınarlı köyünde güneş panelli mobil sağım sistemi projesi yaptık. Bu sene denemelerini yapıyoruz eğer ki bu model uygun olur, randıman alabilirsek bu projeyi bütün Çanakkale'ye yaymayı planlıyoruz.

2016 yılında İl Müdürlüğü olarak küçükbaş hayvancılıkta pek çok eğitim yayım faaliyetleri gerçekleştirdik. Örneğin; 2016 Yılında 5 adet 'sürü yönetimi' kursu, 135 üreticinin katıldığı süt hijyen demonstrasyonları, kurslar ve toplantılar gerçekleştirdik ve 2017 yılında da benzer faaliyetlerimize devam edeceğiz.”

Kaynak: Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü