Toplantıya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, İl Müdür Yrd.Gökhan Karaca, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, Biyolojik Mücadele Ürünleri Üreticileri ve Tedarikçiler Derneği Başkanı Ali Eroğlu, İl Müdürlüğü konu ile ilgili teknik personeli ve BİOTED üyesi firmaların temsilcileri katıldı.

FİRMA ZİYARET EDİLDİ

Toplantı öncesi bombus arısı üretimi ile biyolojik ajan ithalatı yapan firmayı ziyaret eden İl Müdürü Ahmet Dallı, firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eroğlu ile Üretim Müdürü Recep Ersöz'den bilgi aldı. Dallı, bombus arısı üretimi yapılan tesisi de gezerek üretimden paketleme aşamasına kadar geçen süreçle ilgili de bilgi aldı. Ziyarette biyolojik mücadelenin yaygınlaştırılmasına yönelik yapılması gerekenler, hem özel firmalar hem kamu açısından yapılması gerekenler, çiftçilerin uygulamayı benimsemesi açısından yapılması gerekenler, eğitimler ile konunun üretici tabanına yayılmasının sağlanması, kamu sağlığının en üst düzeyde korunabilmesi noktasında alınacak tedbirler görüşüldü.

Uygulamanın gerekliliğinin ve üreticiye olan olumlu yansımalarının maliyetler de dahil olmak üzere etkin bir bicimde anlatılması noktasında kamu ve özel sektörün iş birliği halinde yapacakları değerlendirildi.

Ziyaretin ardından İl Müdürü Dallı, BİOTED üyeleri ile bir araya geldi.

Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Biyolojik Mücadele Projesin uygulanacak

İl Müdürü Ahmet Dallı, İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen "Antalya'da Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Biyolojik Mücadele Projesi" 'nin Ocak ayında uygulanmaya başlayacağını kaydetti.

Bin kadın çiftçimiz biyolojik mücadele konusunda eğitilecek

Proje ile örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde biyolojik mücadele uygulamalarını yaygınlaştırarak gıda güvenilirliğini sağlamayı ve sürdürülebilir tarım yapılmasına katkı sağlamayı amaçladıklarına işaret eden Dallı şöyle devam etti, "Proje ile bitkisel üretim ve bitki sağlığı hizmetlerinde görevli 25 teknik ve idari personel eğitim alacak. Ardından bu eğiticiler ile sahada görev yapan örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde biyolojik mücadele konusunda çalışan 250 teknik personel eğitim almış olacak. Projenin hedef grubundan bir diğeri ise kadın çiftçilerimiz. Proje ile bin kadın çiftçimiz de eğitim almış olacak" dedi.

Bin 932 işletmeye 3 milyon 130 bin TL biyolojik mücadele desteklemesi yapıldı

Biyolojik mücadele uygulamalarının arttırılmasına yönelik olarak 2010 yılında başlatılan destekleme uygulamalarına değinen 2012 yılından 2014 'e kadar yüzde 253 oranında artış yaşandığını kaydeden Dallı, "2012 yılında 810 işletmenin 3 bin 687 dekar alanı için 959 bin 935 TL destekleme ödemesi yapıldığını, 2014 itibariyle ise bin 932 işletmenin 9 bin 314 dekar arazisi için 3 milyon 130 bin Türk Lirası ödeme yapıldığını aktardı.

Sahadan aldıkları bilgilerin çok önemli olduğunu belirten Dallı, firmaların desteklenmesi noktasında kredi ve hibe ile ilgili konularda neler yapılabileceği ile ilgili Bakanlıkla görüşüldüğünü aktardı.

Toplantıda BİOTED Bşkanı Ali Eroğlu tarafından desteklenmesini istedikleri hususlar dile getirildi. Eroğlu faydalı böcek üretiminde gerekli olan yüksek teknolojili kontrollü iklim odaları, otomasyon sistemi, böcek üretim amaçlı sera yapımı gibi hususların desteklenebileceğini ifade etti.

Toplantıda sahada karşılaşılan sorunlar, çözümü noktasında kamu ve özel sektörün işbirliği halinde yapabilecekleri ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.