Bitlis Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fatih Asak, Ahlat ilçesinde bulunan patates depolarında incelemelerde bulundu. Asak, burada çiftçilerle bir araya gelerek, dertlerini dinledi.

Bitlis'in patates üretiminde 10'uncu sırada yer aldığını vurgulayan Asak, “Üretimdeki payı yüzde 4,46'dür. 2013 yılında üç olan sertifikalı tohumluk üreticisi sayısının 2016 yılında on üreticiye ulaştığını ve 2 bin 363 dekar alanda 13 bin 168 ton sertifikalı patates tohumu üretiminin gerçekleşti. İlimizde yaklaşık 53 bin 859 bin dekar alanda 212 bin 490 ton patates üretimi yapılmaktadır. Bunun 2 bin 363 dekar alanda 13 bin 168 tonunu sertifikalı patates tohum üretimi oluşturmaktadır. Bu miktar ilk olarak üretimine başlanan 2008 yılında 164 dekar alandan sağlanan 820 ton üretim ile karşılaştırıldığında ciddi bir sertifikalı tohum üretimi artışı olduğunu göstermektedir. Sertifikalı tohum üretiminin aynı zamanda verime de etkisi olmuştur" ifadelerini kullandı.

Müdür Asak, “Çiftçimiz burada daha çok yemeklik patates üretimi yapmaya ve hasadı yapılan ürünleri iç ve dış pazarlara satmaya başladı. Bitlis'in sertifikalı tohum üretiminde bölgenin en önemli merkezlerinden biri haline gelmesinin en büyük nedenlerinden biri toprak yapısının çok bakir olması ve hastalıklardan ari olmasıdır. Bu durum sertifikalı tohum üretiminde bölgeyi cazibe merkezi haline getiriyor. Bakanlığımız sertifikalı tohumluk kullanımı ve üretimine destek vermektedir. İl Müdürlüğümüz olarak patates üretiminin ve satışının daha iyi bir düzeye ulaşması için üreticilere gereken desteği vermeye devam edeceğiz ve her geçen yıl üretim hedeflerimizi arttırarak daha kaliteli, sağlıklı ve daha çok üretim yapmaya çalışacağız" diye konuştu.

Kaynak: Bitlis Tarım İl Müdürlüğü