Eğitim toplantısına, Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, İl Müdür Yardımcısı Erkal Gedikli, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdür V. Erkan Karaoğlu, İl ve İlçe müdürlüğünde görevli personeller katıldı.

Toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dursun Yıldız, "Ülkemiz hastalıklar yönünden aşılı ari ve aşısız ari statüsüne 2023 yılında kavuşturulması amaçlanmaktadır. Bu amaçla ilimiz bulunduğu konum nedeniyle tampon bölgede bulunmaktadır. İlimiz sınırları içerisinde bulunan hayvanlarımızda çıkacak olan hastalıkların 'Vetbis' kayıt sistemine; kayıtlarının düzenli olarak yapılması ve bu süre zarfında yapılması gereken bütün işlemlerin kayıt altına alınması oldukça önem arz etmektedir" ifadesini kullandı.

İl Müdür Yıldız, şunları kaydetti:

"Hastalıkların önüne geçilebilmesi konusunda şap aşılamaları, hayvan hareketleri, işletme güncellemeleri ve kaçak hayvan hareketlerinin önlenmesi hususunu bir daha vurgulamak isterim. Bakanlığımızın 2017/03 Genelgesinde bulunan Anadolu'da iller arası sevklere ilişkin kurallara dikkat etmeliyiz. Bu kurallardan bazısı sevk edilecek olan hayvanlarda son bir yılda iki kez şap aşısı şartı aranacak olup, şap aşısı olanlarında aşılamadan 21 gün sonra sevkleri yapılacaktır. Hayvanların sevk edilecekleri araçların dezenfeksiyon işlemleri ve biyogüvenlik tedbirlerinin alındığı teyit edildikten sonra yapılması gerekmekte olup, iller arası sevklerin belirlenmiş olan güzergâhlarda gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu güzergâhlara uymayanlara gerekli idari işlemler uygulanacaktır.

Son olarak da İl ve İlçe müdürlüğü personeli tarafından işletmelerde güncelleme işlemlerine başlanmış olup, Genelge (2017/03) kapsamında yapılacak çalışmalar 01.10.2017, korunmuş bölgelerde uygulanacak hükümler ise 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girecek olup, bu tarihten itibaren güncellemesini yaptırmamış, işletmelerde kayıtsız bulunan hayvanlar tazminatsız bir şekilde kesime gönderilecek olup, gerekli idari işlemler yapılacaktır."

Veteriner Hekim Oya Akdeniz'in yaptığı sunumun ardından toplantı sona erdi.

Kaynak: Bilecik Tarım İl Müdürlüğü