Bayburt Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından alınarak, üreticilerin hizmetine sunulan 2 adet ot silaj makinası ile geçen yıl yapılan yonca silajına ilaveten, bu yıl buğday ve kanola silajı yapıldı. Bayburt genelinde, kolayca yetiştirilebilen yem bitkilerinden yapılacak ot silajı paketlenip, muhafaza edilerek, kış şartlarında hayvanların önüne kaliteli yeşil yem veriliyor.

Proje sorumlusu ziraat mühendisi Muammer Araz, “İnsan beslenmesinde hayati öneme sahip olan iki temel ürün olan, et ve sütün yani hayvansal protein üretiminin en önemli üretim girdisi kaba yemdir. Hayvancılık işletmelerinde kullanılan kaba yem toplam girdi maliyetlerinin yaklaşık yüzde 75'ni teşkil etmektedir. Özellikle et ve süt üzerine yoğunlaşmış olan işletmelerde ise silaj önemli bir yer tutmaktadır. Silaj kullanılmadan kesinlikle karlı bir süt sığırcılığı yapılamaz" dedi.

“Bayburt'ta yetiştiriciliği yapılabilen bütün yem bitkilerinin silajı yapılabilecektir" diyen Bayburt Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, Çiftçinin elindeki kuru ottun silaj olarak kullanacağını söyledi; “Otun pazarlama sansını 2 kat artıracaktır. Kuru şartlarda yetiştiriciliği kolayca yapılabilen buğday + fiğ hâsıllarından silaj elde edilerek kıraç şartlarda sulamaya ihtiyaç olmadan silaj üretimi yapılmış olacaktır. Proje ile sulama masrafları düşecek ve kuraklığın etkileri asgariye indirilerek hayvancılık ekonomisine artı bir değer katacaktır" diye konuştu.