Gençlere seslenen İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir Ticaret Borsasının 125. Yılında gençlerin tarımla ilişkisini güçlendirmek amacıyla düzenlenen 'Tarım Gençlerle Yükseliyor' projesinin ödül törenine katıldı. Güldal, “Bütün bunlar için bize gençlik lazım. Tarım gecesi gündüzü hafta sonu tatili bayram tatili olmayan çok meşakkatli bir iştir. Bir gün bile hayvanların sağımını yapmayayım, bugün yem vermeyeyim, diyemezsiniz. Bu sene hasat yapmayayım, bu sefer tarlamı sulamayayım, diyemezsiniz. Ayrıca tarımın gelişmesi, makineleşmesi ve modernleşmesi de gerekiyor. Üreticilerin eğitim alması da gerekiyor. Genç insanların tarıma ilgisinin artırılması lazım" diye konuştu.

Bu konuda İzmir özelinde son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını belirten Güldal, "Tarımla, seracılıkla, hayvancılıkla uğraşan ve benzeri faaliyet kollarında yeniden özüne dönen gençlerimizin sayısı artıyor. Demek ki insanlarda ve gençlerimizde yeniden tarıma karşı bir dönüş ilgi söz konusu ama bu desteklenmesi gereken bir konu. Ticaret borsamızda bu konuda fikri olan gençleri ödüllendirecek olan bir proje çağrısı yaptı ve bugün bu etkinliği düzenledi. Kendilerini kutluyor ve teşekkür ediyorum" dedi.

179 Genç Çiftçiye 5.3 Milyon TL Destekleme

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu sene ilk kez genç çiftçiler için başlattığı hibe destek programının ayrıntılarını anlatan Güldal, "Türkiye genelinde 397 bin başvuru, İzmir'de 5 bin 112 başvuru yapıldı. Demek ki bu gençler tarımda kendilerine bir istikbal gördüler ki projeleriyle bize başvurdular. Gerekli değerlendirmeler yapıldı ve İzmir'de 18-40 yaş arası 179 genç çiftçimiz projelerine 5.3 milyon TL hibe desteği aldı. En çok başvuru büyükbaş hayvancılıktan yapıldı. Bunun dışında küçükbaş hayvancılık, arıcılık, süs bitkisi yetiştiriciliği ve örtü altı yetiştiriciliği gibi konularda projeler geldi. Biz Bakanlık olarak gençlerin hayallerine ulaşması noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Bu sene 179 proje hibe desteği aldı. Bu sayı ilerleyen yıllarda artacak ve gelen tüm projeler desteklenmeye çalışılacaktır. Ayrıca vurgulamak istiyorum ki bu 179 projenin 140 tanesi kadın çiftçilere yöneliktir. Bakanlığımız bu anlamda gençlere ve kadın çiftçilere yönelik pozitif ayrımcılık uygulamaktadır" dedi.

10 Yılda 136 Milyon TL Hibe Desteği Verildi

"Bakanlık olarak gençlere pozitif ayrımcılık yaptığımız bir diğer projemiz ise Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'dır" diye konuşan Güldal, şunları kaydetti:

"İzmir'de son 10 yılda 283 milyonluk yatırıma 136 Milyon TL hibe desteği verildi. Tarım-sanayi entegrasyonuna büyük destek verilmiş oldu ve 3 bin 800 kişilik bir istihdam da sağlandı. Bakanlığımız desteklenecek projeleri değerlendirirken gençlere öncelik vermektedir. Gençler bizim için çok önemli, gençlerin projeleri, fikirleri çok önemli. Buradan bir çağrı yapıyorum. Tarımla uğraşmak isteyen müteşebbis gençler bir an önce projenizi teslim edin. Bu desteklemelerden faydalanın."