Kepsut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sacit Karakuzu, açıklamada, badem ağaçlarının normalde 15 Mart ve sonrasında çiçek açtığını ancak bu yıl yaklaşık 2 ay erken çiçeklendiğini söyledi.

Badem üretiminde önemli merkezler arasında yer alan ilçede 250 bine yakın badem ağacı bulunduğunu belirten Karakuzu, mart ayına kadar don gerçekleşmemesi halinde ürün alınabileceğini aksi halde büyük rekolte kaybı yaşanacağını vurguladı.
Karakuzu, bu yıl ülke genelinde kışın ılık geçtiğine dikkati çekerek, "Bu sene geçen yıldan farklı olarak ocak ayı inanılmaz derecede sıcak geçiyor. Geçen yıl ocak ayında 15 gün boyunca yoğun kar yağışı meydana gelmişti. Kepsut'ta da ülke genelinde olduğu gibi sıcaklıklar yüksek, ilçenin yüksek kesimleri hariç hiçbir yere kar yağmadı. Bu da badem başta olmak üzere bazı meyve ağaçlarının çiçeklenmesine neden oldu." diye konuştu.

Ağaçların erken çiçeklenmesinin üretici için dezavantaj olduğunu söyleyen Karakuzu, şöyle devam etti:

"İlçemizde, şubat ve mart dönemlerinde don ve kırağı oluşuyor. Şubat ve martta inşallah bir don felaketiyle karşılaşmazsak bademlerimizde herhangi bir verim kaybı yaşamayız. Geçen yıl çok yüksek bir badem rekoltemiz oldu ama dediğim aylarda hava eksiye düşer ve don ile karşılaşırsak çiçekler dökülür ve geçen yılki rekoltenin altına düşeriz. Normalde karlı geçireceğimiz bir ay. Bademler kar yağışı nedeniyle uyanmıyordu. Havalar sıcak gittiği için badem ağaçlarının filizlerine su yürüyor ve çiçek açma gerçekleşiyor. Bu da erken uyanmaya neden oluyor. Uyanan bademler don ile karşı karşıya kalırsa üretici için kötü olur."

Badem üreticilerinin özelikle bu hafta kendilerini çok sık ziyaret ettiğini aktaran Karakuzu, "Üreticilerin endişeleri var. Biz onlara tarlalarını TARSİM adı altında sigortalatmayı tavsiye ediyoruz. Çünkü don olayına karşı bademleri insan gücüyle koruyamayız. Sonuçta bu bir doğa olayı." ifadelerini kullandı.

TARIMDANHABER