Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, incir üreticilerine incirde aflatoksini önlemek ve kaliteli ürün elde etmek amacıyla 200 bin adet plastik file torba dağıttı.

Açıklamanın devamında, şunlar kaydedildi:

“İncirde meyve tutumu ve gelişimi için, tozlaşmanın sağlanabilmesi amacı ile erkek ağaçlardaki ilek meyvelerinin dişi ağaçlara asılması işlemine ilekleme denir. Kaliteli ve sağlıklı ürün elde edebilmek, incirde özellikle ihracatta önemli bir sorun olan aflatoksini önlemek için kullanacağımız ileklerin yeteri kadar çiçek tozu (polen) ve arıcık bulundurması ve hastalıklardan ari olması gerekmektedir. Bu yüzden ilekleme plastik file torbalar kullanılarak yapılmalıdır.

İlekleme Anlatıldı

İncirde aflatoksini önlemek ve kaliteli ürün elde etmek amacı ile İl Müdürlüğümüzce alınan 200 bin adet plastik file torba incir üreticilerimize ulaştırılmak üzere İlçe Müdürlüklerimize teslim edilerek file torbaların incirde ilekleme dönemi öncesinde, sezonunda kullanılabilmesi sağlanmıştır. Dağıtım için pilot mahalle olarak seçilen Efeler İlçemizin Eğrikavak Mahallesinde 09.05.2017 tarihinde incirde ileklemenin önemi ve ilekleme de file torba kullanımı konularında eğitim yapıldı. İncir verimi ve kalitesinin arttırılmasında ileklemenin ve sağlıklı ilek kullanımının önemi, ilekleme zamanı ve şekli anlatıldıktan sonra uygulamalı olarak ilek kullanımı hakkında bilgilendirmeler yapıldı."

Kaynak: Aydın Tarım İl Müdürlüğü