Konuya ilişkin Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden, yapılan açıklamada, “Bakanlar Kurulu Kararı ile yayımlanan destekleme tebliği ile sürekli aynı ürünün monokültür şekilde yetiştirilmesini önlemek amacıyla; üreticilerin 3 yıl üst üste aynı ürünü yetiştirmesi durumunda üreticiye destekleme ödemesi yapılmayacağı bildirilmiştir. İlimizde özellikle sürekli pamuk tarımı yapılan alanlarda en azından kış dönemi yem bitkisi üretimi yapılması ve bu şekilde üreticilerin, destekleme kayıplarının önlenmesi amacıyla Hibe Yem Bitkisi Tohumu Dağıtımı planlanmıştır” denildi.

YEM TEMİN EDİLECEK

Açıklamanın devamında ise, şu ifadeler yer aldı: “İlimizde 575 bin 766 dekar alanda pamuk ekilmektedir. Bakanlığımızın Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesinden sağlanan 1 milyon 500 bin TL kaynakla ilimize sertfikalı 150 ton Adi Fiğ ve 340 ton Tritikale olmak üzere toplam 490 ton tohum yoğun pamuk tarımı yapılan ilçelere dağıtılmış olup bu tohumlar ile üreticilerin yem bitkileri üretmesi sağlanacaktır.

ÜRETİCİYE DÖNÜK PROJELERDE KULLANILACAK

Tohum dağıtımında çiftçilerin seçiminde öncelikli kriter üst üste pamuk ekilmesi ve kış döneminde yem bitkisi üreterek hayvancılık yapan çiftçilere kaba kaliteli yem temin etmektir. Ayrıca hibe tohum almak isteyen üreticilerin tohum bedelinin yüzde 25'ine katılması gerekmektedir. Bu bedel adi fiğ için 1,5 TL/kg ve Tritikale için ise 0,5 TL/kg olarak tespit edilmiştir. Elde edilen kaynak yine üreticiye dönük yeni projelerin yapılmasında kullanılacaktır.

PAMUK EKİMİ YAPILAN BÖLGELER

İlçelere sevk edilen tohum miktarı, pamuk ekiliş alanlarına göre belirlenmiş olup Nazilli, Yenipazar, Efeler, İncirliova, Germencik, Koçarlı, Söke ve Didim İlçe Müdürlüklerimize teslim edilmiştir. İlçe Müdürlüklerimiz hazırlamış oldukları dağıtım takvimine göre üreticilere dağıtılmaya devam etmektedir. Üretici tarafından teslim alınan tohumlar 2018-2019 üretim sezonuna yetiştirilerek ekilmesi sağlanacaktır. Ekimden sonra hasada kadar İlçe Müdürlüklerince koordineli olarak kontrol ve denetimler İl Müdürlüğümüzün Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğünce yürütülecektir.”

TARIMDAN HABER