Tarla gününe Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Fevzi Tosun, Akören Belediye Başkanı Ekrem Tulukçu, Kop İdaresi ve Toprak Su Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü yetkilileri, Akören Ziraat Odası başkanı ve çok sayıda davetli katıldı.

Akören İlçe Tarım Müdürü Bilal Kale "Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır bizde görevlerimizi en iyi şekilde yapmaya gayret edeceğiz." Diyerek başladığı konuşmasında, lavanta bitkisine yatırımın arttığını söyledi. Bakanlık tarafından uygulanan lavanta projesinin 2015 Mayıs ayında başladığını, Akören ilçesinde lavantanın dikimi için Kayasu, Belkuyu ve Orhaniye mahallelerinin seçildiğini belirten Kale, "Şu an Kayasu mahallemizde bir bahçede 3 bin adet fide dikimi ile bu işi gerçekleştirdik. Bölgemiz İç Anadolu ve Akdeniz bölgesi arasında geçiş iklimine sahip olduğu için yıllık yağış ortalaması Konya Ovası'ndan biraz daha yüksek" dedi.

Lavantanın kırsalda yaşayan insanımız için muazzam bir gelir kaynağı olacağını ve lavanta bitkisinin dünya piyasasında 125-250 dolar arasında değişmekte olduğunu belirten Kale, lavanta bitkisinin başta Akören ilçesi olmak üzere tüm Türkiye'ye hayırlara vesile olmasını diledi.

Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Fevzi Tosun yaptığı konuşmada: "Ben bu köyün çocuğuyum; köyümüzün arazileri çok parçalı ve halkımızın gelir seviyesi düşük, dolayısıyla lavanta gibi alternatif ürünler köyümüz ve halkımız için yüksek derecede önem arz ediyor." Dedi.

Toplulaştırma çalışmalarının ülke tarımı açısından hayati önemi olduğunun altını çizerek, arazilerin toplulaştırılması ve altyapı çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini söyledi.

Lavanta ile ilgili çiftçilerimize ve kamuoyuna teknik ekiplerle bilgi verildiğini, üretiminin yaygınlaştırılması için çalıştıklarını ve küçük araziler için iyi gelir getirecek isabetli bir ürün olduğunu söyledi. Ayrıca Kayasu Mahallesi'nde 15 hektarlık alanda, orman teşkilatıyla karşılıklı anlaşmanın sağlandığını ve bu alanda aşısız ceviz dikiminin gerçekleştireceğini müjdeledi.

İl Müdür Yardımcısı Fevzi Tosun, dikilecek ceviz fidanlarına aşılama çalışması yapacaklarını, bölgemiz için çok önemli olan bu projenin çiftçimizin yüzünü güldürecek bir yatırım olacağını dile getirdi. Sadece Kayasu değil, Akören ilçesinin tamamını kapsayan projelerimiz olduğunu, inşallah bütün projelerin hızlı bir şekilde gerçekleştirileceğini söyledi.

Daha sonra konu uzmanları söz alarak, Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Enstitüsü ile ortak yürütülen lavanta üreticiliği projesi hakkında bilgi verdi. Uzmanlar, lavantanın çiçek gelirinin yanında bal üretimine katkısının büyük olduğuna vurgu yaparak, lavanta yetiştiren çiftçilerimizin kesinlikle arıcılığa başlaması gerektiğini söylediler. Bir dekarlık lavantanın 1000 lira çiçek geliri getirirken, bal üretiminden sağlanacak gelirin ise 3 bin liranın altına düşmediğini söyleyen uzmanlar, lavanta üreticilerinin mutlaka arıcılık yapması gerektiğini belirttiler…