Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" programı kapsamında, "Kırsalda Kadın Çiftçilerin Bilinçlendirilmesi, Süt ve Süt Ürünlerinde Doğru Üretim, Soğuk Zincir Korunarak Pazarlanması" kursunu başarıyla tamamlayan, Saimbeyli ve Feke İlçesindeki kursiyerlere sertifikaları düzenlenen törenle verildi.

Feke ve Saimbeyli ilçelerinde düzenlenen sertifika törenlerinde konuşan Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, “Saimbeyli ilçemizde yaklaşık 69 bin 400 küçükbaş, 5 bin 900 adet ise büyükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. Feke ilçesinde ise 51 bin 400 küçükbaş, 13 bin 500 adet büyükbaş hayvan varlığı mevcuttur. Kırsal alandaki bu hayvanlardan elde edilen sütün bir kısmı süt toplayıcılarına satılmakta, bir kısmı da kadınlarımız tarafından ev koşullarında peynir ve tereyağı gibi ürünlere dönüştürülmektedir. Bu ürünler de ilçe pazarlarında üretici ile buluşmaktadır" diye konuştu.

Hayvanlardan elde edilen sütü emeğe dönüştüren kadınlarımızın öncelikle eğitim vererek yaptıkları işte bilinçlendirildiklerini söyleyen Tekin, şunları kaydetti:

“Değerli katılımcılarımız, bu sertifikalara sahip kadınlarımız, aynı zamanda Bakanlığımızın uygulamakta olduğu ve 30 bin TL hibe verdiği Genç Çiftçi projelerine başvurmaları halinde artı beş puan kazanacaklardır. Böylece kadınlarımızın hayal ettikleri projelerini hayata geçirmelerinde yardımcı olmuş olmanın gururunu da beraberce yaşamış olacağız. Bizler bu proje ile kadınlarımıza sadece sertifika vermekle kalmadık, köy şartlarında ürettikleri peynir, tereyağı, kaymak vb. ürünlerinin, soğuk zincir kırılmadan pazara ulaştırılmasını sağlayacak, Soğuk Tutucu Muhafaza Çantası ve peynir yapımında kullanılmak üzere Peynir bezi verdik. Böylece kadınlarımız bir nevi termos görevi gören bu çantalar ile ürünlerini yazın sıcağında bozulmadan, gayet hijyenik şartlarda pazara getirerek satış yapabileceklerdir. Bu sayede Gıda Hijyen Yönetmeliğine, Türk Gıda Kodeksinin Gıdaların Taşınması ve Depolanması tebliğlerine uygun yani olması gerektiği gibi sağlıklı Süt ve Süt Ürünlerini, tüketicilere ulaştıracaklardır."

Kaynak: Adana Tarım İl Müdürlüğü