Torbalı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen aşı programları kapsamında şap aşıları tamamlandı. 1 yaşını geçmemiş bütün buzağılara yapılan aşılamanın ardından sıra küçükbaş hayvanlar için çiçek aşısına başlanacağı belirtildi. İlçedeki 15 bin küçükbaş hayvana çiçek aşısı yapılacağı öğrenildi.

YARALARA SEBEP OLUYOR

Çiçek hastalığı hayvanlarda ateş ve burun akıntısının yanı sıra kıl olmayan bölgelerde deri üstünde yaralar açarak etkisini gösteriyor. Uzun bir süre bu hastalığa maruz kalan hayvanlar bir yerden sonra telef oluyor. Torbalı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri, hayvan yetiştiricilerinin zarar etmemesi için bütün çabasıyla aşılama programlarını sürdürüyor.

VİRÜSTEN KAYNAKLANIYOR

Küçükbaş hayvanlarda görülen çiçek hastalığı ile ilgili daha detaylı bilgiler veren veterinerler, “Çiçek hastalığı, koyunların derisinde kırmızılık, kabarıklık, kabuklanma ile kendini gösteren, bazen iç organlara da yerleşebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Etkeni bir virüstür. Biri koyun tipi, diğeri de keçi tipi olmak üzere iki tipi bulunmaktadır. Çiçek hastalığı, 6-8 günlük kuluçka dönemi içerisinde hastalık bölgesinde oluşan belirtilerin içinde virüs çoğalarak hastalık yapma sınırına ulaşır. Bunu takiben kana karışma dönemi başlar. Virüs kan yolu ile bütün dokulara ve deriye yayılır. Deride tipik çiçek hastalığını belli eden kabuklanma, kızarıklık ve kabartılar meydana gelir” şeklinde konuştu.

TARIMDANHABER