Bin kişiye istihdam sağlayacak fabrikada süt teknolojisine yönelik yüksek okul da olacak. Sütaş'ın, Tire OSB'de satın aldığı 100 bin metrekare büyüklüğündeki arsa üzerinde başlattığı fabrika yatırımını Mart 2016'da hizmete alacağı belirtiliyor. 80 milyon dolarlık yatırımla kurulacak Sütaş Tire fabrikasının günde yaklaşık bin ton süt işlenmesi planlanıyor.

Bünyesinde süt çiftliği, yem tesisi, süt eğitim birimi, süt ve süt üretim fabrikalarının yanı sıra süt teknolojileriyle ilgili yüksekokul da barındıracak olan fabrika, yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayacak. Süt sektörünün güçlü kuruluşlarından Sütaş'ın yatırım için, İzmir'de üretilen toplam sütün yüzde 70'inin üretildiği Tire'yi seçtiğini belirten Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler, firmanın, inşaat aşamasındaki fabrikayı Mart 2016'da üretime geçirmeyi hedeflediğini aktardı.
Tire'de yerel firmaların Tire OSB'ye taşındığını belirterek, kalan son 2 firmanın da taşınma evresinde olduğu bilgisini veren Gürler, Küçük Menderes Havzası'nın Türkiye'nin süt üretiminde önemli bir merkez olduğuna dikkat çekti.

İzmir'in Türkiye'nin en çok süt üreten ili olduğunu hatırlatan Gürler, bunun da yüzde 70'inin Tire, Ödemiş, Bayındır, Kiraz, Beydağ ilçelerinin yeraldığı Küçük Menderes Havzası'nda üretildiğini dile getirdi. TOSBİ'de birçok süt ve süt ürünleri tesisinin kurulduğunu vurgulayan Gürler, “Bölgemizde bir süt kümelenmesi oluşturduk. Bu kümeye Sütaş'ın katılması ile daha da güçlendik. Bölgeye ilgi gösteren çok sayıda firma var. Kendi firmam Gürsüt için de 55 bin metrekare yer aldık. Tesisimiz Mart 2016'da hizmete girecek şekilde inşaatı sürdürüyoruz. Gürsüt'ün Tire OSB'deki yatırımı için 30 milyon TL tutarında harcama öngördük" diye konuştu.

Süt sektörünün kümelenme merkezi olan Tire OSB'nin sektörden yoğun talep gördüğünü dile getiren Kosat Gürler, arazi maliyeti olarak İzmir'deki diğer OSB'lerden çok ucuz olan Tire OSB'de yatırım yapılmayan parseller üzerinde de yatırım yapılması konusunda adım attıklarını belirterek, bu sayede bölgede hızla inşaatlar yükseldiğine dikkat çekti.

SEDAT ALP - DÜNYA