Anadolu'nun ve Türk ekonomisinin kıymetli ekonomik varlıklarından olan şeker fabrikaları, “zarar ettikleri gerekçesiyle” satılmak istense de, satışa yönelik tepkiler de çığ gibi büyüyor. Şeker-İş tarafından Türkiye genelinde toplanan 15 çuval dolusu 1 milyon 690 bin imza da, bunu teyit etti. Çiftçisinden vatandaşına kadar milyonlar, “özelleştirmeden sonra fabrikalar kapanmayacak” sözlerine inat, “mızrağın çuvala sığmadığını” ve bu ülkenin fabrikalarına sahip çıkacaklarını bir kez daha gösterdi.

NBŞ LOBİSİ FABRİKALARI ELE GEÇİRMEK İSTİYOR!

Şeker-İş tarafından Türkiye genelinde “Şeker Fabrikaları Satılmasın” imza kampanyası ile toplanan 1 milyon 690 bin imza Başbakan Binali Yıldırım'a takdim edilmek üzere Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'a teslim edildi. İmza teslimi programında konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Özelleştirme sonrası çalıştırılacak birkaç fabrikaya NBŞ lobisi tarafından paravan şirketler üzerinden teklif götürülürse şaşmayın. Amaçları da çalışan, kâr eden fabrikayı alıp onu çalıştırmamak ve milleti NBŞ ile zehirlemeye devam etmektir” dedi.

BU İŞİN İÇİNDE BİR İŞ VAR

Düşürülen NBŞ kotası ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulunan Atalay, “Kota yüzde 5'e indi. Ancak bununla ilgili NBŞ lobisinin sesi çıkmıyor. Bu da gösteriyor ki bu işin içinde de bir oyun var. Özellikle glikozu kota kapsamının dışına çıkarmaya gayret ediyorlar. Bu yol çıkmaz yoldur. Bundan vazgeçin. Çünkü insanlar zehirlenmeye devam ediyor. Bunun bedelini işçi ödüyor, işsiz ödüyor, çiftçi ödüyor, yoksul ödüyor, öğrenci ödüyor” diye konuştu. Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, şeker pancarının stratejik bir ürün olduğuna dikkat çekti.

Şeker-İş Sendikası tarafından Türkiye genelinde başlatılan Türkşeker'e ait 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesine ilişkin “Şeker Fabrikaları Satılmasın” başlıklı imza kampanyasında toplanan 1 milyon 690 bin imza ile 30 ilde başta siyasi partiler, STK'lar ve odalar olmak üzere birçok tarafın kendi el yazıları ile kaleme alınan imzalı ve kaşeli “Şeker Fabrikalarının Kurtuluşu İçin Milli Mutabakat” tutanakları Başbakan Binali Yıldırım'a takdim edilmek üzere Türk-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay'a teslim edildi. Programa yüzlerce şeker fabrikası çalışanı da katıldı. Türk-İş Genel Merkezi önünde toplanan işçiler, “Şeker Vatandır, Vatan Satılmaz”, “Cargill Defol, Bu Ülke Bizim” sloganları ile özelleştirmeye karşı verdikleri mücadele kararlı olduklarını bir kez daha gösterdi.


“BİZİM DERDİMİZ BACALAR TÜTSÜN NBŞ LOBİSİ ÜLKEMİZİ TERK ETSİN”

Programda imza kampanyasına destek olan herkese teşekkürlerini sunarak konuşmasına başlayan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, özelleştirme kararının sadece fabrika çalışanlarını değil, 200 bin pancar çiftçisini, esnafı, tüccarı, nakliyeciyi de etkileyeceğini kaydederek, “Bizim asıl önceliğimiz fabrikaların bacası tütsün. NBŞ lobisi ülkemizi terk etsin. Çünkü bacalar söner ise bunlara alan açılır. O zaman da biz daha fazla zehirlenmeye devam ederiz.”

Özelleştirme sonrası 25 şeker fabrikasından sadece birkaç fabrikanın çalışacağına dikkat çeken Atalay, bu fabrikalar ile ilgili de çarpıcı bir iddiada bulundu. Atalay, “Özelleştirme sonrası çalıştırılacak birkaç fabrikaya NBŞ lobisi tarafından paravan şirketler üzerinden teklif götürülürse şaşmayın. Amaçları da çalışan, kâr eden fabrikayı alıp onu çalıştırmamak ve milleti NBŞ ile zehirlemeye devam etmektir.

BU İŞİN İÇİNDE BİR İŞ VAR

Düşürülen NBŞ kotası ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulunan Atalay, şunları kaydetti: “Kota yüzde 5'e indi. Ancak bununla ilgili NBŞ lobisinin sesi çıkmıyor. Bu da gösteriyor ki bu işin içinde de bir oyun var. Özellikle glikozu kota kapsamının dışına çıkarmaya gayret ediyorlar. Buradan bir daha sesleniyorum. Bu yol çıkmaz yoldur. Bundan vazgeçin. Çünkü insanlar zehirlenmeye devam ediyor. Bunun bedelini işçi ödüyor, işsiz ödüyor, çiftçi ödüyor, yoksul ödüyor, öğrenci ödüyor. Çünkü parası olan on liralık tatlı yemiyor.”

Kendilerini kampanyalarında yalnız bırakmayan herkese teşekkürlerini sunan Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök de yaptığı konuşmada, şeker pancarının stratejik bir ürün olduğuna dikkat çekti. Gök, verdikleri mücadele ile lobilerin şeker pancarı üzerinde oynadıkları oyunları bozacaklarını belirtti.

TARIMDANHABER