Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, geçtiğimiz Nisan ayında yapılan özelleştirme ihalesi ile 13 şeker fabrikası satılırken, üç ay geçmesine rağmen bu satılan fabrikalardan 6 tanesinin devri hala yapılmadı. 7 fabrikanın alıcılara devri gerçekleştirilirken, 6 fabrikanın devrinin yapılmaması kafaları karıştırıyor. Devri yapılmayan 6 fabrikanın bulunduğu bölgelerde pancar üretiminin tehlikeye girmemesi için Türkşeker özel gayret gösteriyor.

Türkiye'nin stratejik kuruluşları olan şeker fabrikaları alelacele satışa çıkarılarak kısa sürede ihaleleri yapılmasına rağmen 3 aydır fabrikalar alıcılara devredilmiyor. Devredilemeyen fabrikaların arasında sektörün gözde fabrikalarının da bulunması dikkat çekiyor.

Bor, Yozgat, Ilgın, Afyon, Burdur ve Alpullu şeker fabrikaları alıcılara üç aydır devredilmiyor. Bor, Yozgat ve Afyon şeker fabrikalarını Nisan ayında yapılan ihalede Doğuş Gıda tarafından satın alınırken, Ilgın Şeker Fabrikasını Alteks Tekstil, Burdur Şeker Fabrikasını Erer-Sterk Ortak Girişim Gurubu ve Alpullu Şeker Fabrikasını ise Binbirgıda satın almıştı.

DOĞUŞ GIDA KREDİ BULAMIYOR!

İddialara göre Doğuş Gıda'nın kredi bulmakta zorlandığı için Bor, Yozgat ve Afyon Şeker Fabrikalarının devredilmediği konuşulurken, bir diğer iddiaya göre de Doğuş Gıda'nın bu üç fabrikadan bazılarını almaktan vazgeçtiği dillendiriliyor. Doğuş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Karakan, iddiaları yalanlarken, 3 aydır fabrikaların devrinin neden yapılmadığı sorularına ise cevap vermek istemedi.

ILGIN'DA ALICI DEĞİŞEBİLİR!

Diğer yandan Alpullu Şeker Fabrikasını alan Binbirgıda'nın devir için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan Kasım ayına kadar süre uzatımı istediği kaydediliyor. Türkiye'nin şeker üretiminde en verimli fabrikalarının başında gelen ve Erbakan'ın fabrikası olarak bilinen Ilgın Şeker Fabrikasını satın alan Alteks Tekstil'in satın almaktan vazgeçebileceği dillendiriliyor. Alteks Tekstil'in satın almaktan vazgeçmesi durumunda fabrikanın ikinci alıcıya yani Doğuş Gıda tarafından alınabileceği ifade ediliyor. Doğuş Gıda'nın Ilgın Şeker Fabrikasının alınmasına ise sıcak baktığı belirtiliyor. Doğuş Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Karakan, Ilgın Fabrikasıyla ilgili sorularımızı da cevapsız bıraktı.

SATIŞ VE ONAY BİR AYDA OLMUŞTU!

Bilindiği üzere tepkilere rağmen fabrikalar alelacele satışa çıkarılmıştı. 13 şeker fabrikasının ihalesi de bir ay gibi kısa bir süre içinde yapılmıştı. Özelleştirme Yüksek Kurulu da aynı acelelikle fabrikaların satış işlemlerini onaylanmıştı. Ancak satış ve onayla ilgili bütün süreç seri bir şekilde yapılırken, 6 şeker fabrikasının 3 ay geçmesine rağmen alıcılara devrinin yapılmaması manidar bulunuyor.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİ SESSİZ!

Şeker fabrikalarının satışı sürecinde seri bir şekilde karar alan Özelleştirme İdaresi'nin fabrikaların devri konusunda sürecin uzamasına rağmen sessiz kalması dikkat çekiyor.

TARIMDANHABER