Hükümetin 'değerli araziler satılmayacak' iddiasına rağmen Alpullu Şeker Fabrikası'nın tamamen üretim sahası dışında kalan ve sanayi bölgesinde bulunan 21 bin 671 metrekare arazi de sessiz sedasız satılacaktı. Söz konusu arazi sanayi bölgesinde bulunmasına rağmen ihale şartnamesinde tarla olarak gösterildi. Ancak skandalın kamuoyunda anlaşıldığının fark edilmesi üzerine ani bir kararla söz konusu arazi satılacak araziler içinden çıkarıldı

Erzincan Şeker Fabrikası da 2011 yılındaki ihale şartnamesinden daha büyük bir arazi ile satışa çıkarılmıştı. Başbakan Binali Yıldırım'ın memleketindeki fabrikanın geçmiş yıllardaki ihaleden daha büyük bir arazi büyüklüğü ile satışa çıkarılması kamuoyunda yanlış anlaşılacağı için geçtiğimiz hafta zeyilname ile düşürülmüştü.

ŞEKERDE ARSA SKANDALI! ÖZELLEŞTİRME İDARESİ KİME ÇALIŞIYOR?

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Alpullu Şeker Fabrikası'nın iptal edilen arazisi, büyük bir skandalı ortaya çıkardı. Hükümet, şeker fabrikalarının değerli arazilerinin peşkeş çekilmeyeceğini iddia ederken, Özelleştirme İdaresi'nin fabrikaların üretim sahası dışında kalan arazileri de satışa çıkardığı ortaya çıktı.

Özelleştirme İdaresi, ihale şartnamesinden bir ay sonra hazırladığı zeyilname ile Başbakan Binali Yıldırım'ın memleketindeki fabrika başta olmak üzere 10 fabrikanın arazisini ani bir kararla düşürürken ardından Alpullu Şeker Fabrikası'nın 21 bin 671 metrekare arazisinin satışını da iptal etti. Şeker fabrikalarının arazilerinde yaşanan bu gelişmeler gözleri Özelleştirme İdaresi'ne çevirdi.

Arazilerle ilgili yaşanan bu gelişmelerin arkasında büyük bir skandalın yaşandığı ortaya çıktı. Şeker fabrikalarının değerli arazilerinin sadece üretim sahası içinde olan alanların satılacağı iddia edilirken, yaşanan skandal durumun böyle olmadığını belgeledi.

Özelleştirme İdaresi'nin fabrikaların arazileri ile ilgili geçtiğimiz günlerde hazırladığı zeyilnamenin hemen ardından Alpullu Şeker Fabrikası'nın 21 bin 671 metrekare arazisini de satıştan çıkarması gündeme bomba gibi düştü. Milli Gazete, skandalın perde arkasına ulaştı.

SANAYİ BÖLGESİNDEKİ ARAZİYİ TARLA OLARAK GÖSTERDİLER!

Alpullu Şeker Fabrikası'nın tamamen üretim sahası dışında kalan ve sanayi bölgesinde bulunan 21 bin 671 metrekare arazi de sessiz sedasız satılacaktı. Söz konusu arazi sanayi bölgesinde bulunmasına rağmen ihale şartnamesinde tarla olarak gösterildi. Ancak skandalın kamuoyunda fark edilmesi üzerine hemen geri adım atılarak söz konusu arazi satıştan çıkarıldı.

BAŞBAKANIN MEMLEKETİNDEKİ FABRİKANIN ARAZİSİ ARTIRILMIŞTI!

Diğer yandan 21 Şubat'ta belirlenen ihale şartnamesinde fabrikaların satışa konu olan arazi büyüklükleri dikkat çekmişti. Hükümet, sadece üretim sahası içinde kalan arazilerin satılacağını iddia etmesine rağmen, bırakın üretim sahasını bazı şeker fabrikaları 2011'deki ihaleden bile daha büyük bir araziyle satışa çıkarılmıştı. Örneğin Erzincan Şeker Fabrikası'nın satışa konu olan arazisi, 2011 yılındaki özelleştirme ihalesinden daha büyük bir alanı kapsıyordu.

TV 5'DE GÜNDEME GELİNCE HEMEN ZEYİLNAME HAZIRLADILAR

16 Mart'ta Mustafa Yılmaz'ın TV 5'de hazırlayıp sunduğu Aykırı Gündem programında bu skandalın ortaya çıkması üzerine, Özelleştirme İdaresi 22 Mart'ta ani bir kararla hazırladığı zeyilname ile 14 fabrikanın 10'nun arazisini yarı yarıya düşürdü. Satışa konu olan arazilerin ihale şartnamesinden bir ay sonra düşürülmesi manidar bulunurken, bu durum fabrikaların değerli arazileriyle satılacağını da belgeledi. Ancak şeker fabrikaların satışına karşı kamuoyunda oluşan tepkinin daha da artmasından endişe duyulduğu için ani bir zeyilname ile satışa konu arazi büyüklükleri düşürüldü.

SATILACAK ARAZİLERİ KİM BELİRLİYOR?

Skandal bununla bitmedi. Zeyilnameden bir hafta sonra bu sefer Alpullu Şeker Fabrikası'nın arazisi patlak verdi. Alpullu Şeker Fabrikası'nın satışa konu arazisi zeyilname ile düşürülmesine rağmen bu sefer üretim sahası ile hiçbir alakası olmayan tamamen sanayi bölgesinde bulunan arazisinin de satılacağı ortaya çıktı. Skandalın anlaşılması üzerine hemen bu arazi de satılacak araziler içinden çıkarıldı.

BAŞKA BİR SKANDAL VAR MI?

Fabrikaların arazileriyle ilgili yaşanan bu skandallar, 'ihale şartnamesinde gözden kaçan başka skandal var mı? sorusunu gündeme getirdi. Burdur, Turhal, Yozgat ve Elbistan şeker fabrikaları hariç diğer 10 fabrikanın satılacak arazi büyüklüğünün ani bir zeyilname ile düşürülmesi ve Elbistan Şeker Fabrikası'nın sanayi bölgesinde bulunan arazisinin ihale şartnamesinde üretim sahası içinde tarla şeklinde gösterilerek satılmak istenmesi ihale şartnameleri üzerindeki şaibeyi artırdı.