ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, hükümetin ülkenin stratejik fabrikaları olan şeker fabrikalarına yönelik özelleştirme kararının doğru olmayacağını söyledi.

Milli Gazete'ye değerlendirmelerde bulunan ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, şeker fabrikalarının bilinçsiz bir şekilde özelleştirilemeyeceğini belirterek, “Bu konu sadece fabrikaların bulunduğu bölgelerdeki vatandaşı değil bütün Türkiye'yi ilgilendiriyor. Fabrikaların özelleştirilmesi durumunda bunun ülkeye bedeli çok ağır olur. TEKEL özelleştirilerek tütün yok edildi, şeker fabrikaları da satılırsa stratejik ürünümüz olan pancarı da kaybederiz" uyarısında bulundu.

KÖYDEN BÜYÜKŞEHİRLERE GÖÇ ARTACAK!

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sonucu Doğu ve Güneydoğudan pek çok ailenin Büyükşehirlere göç etmek zorunda kalacağını ve bu ailelerinin sefalet içerisine düşeceğini belirten Kutan, "Bu yanlış, milli menfaatlere aykırı uygulanan politikalardan bir an önce vazgeçin!" dedi.

ÇİFTÇİNİN GELİRİ ARTSIN DİYE FABRİKALARI AÇTIK

Kutan, Türkiye'de pancar ile geçinen 110 bin aile olduğuna işaret ederek, bu ürünün bir sanayi ürünü olduğunu anımsattı. Bu bilinçle hareket ederek MSP ve RP döneminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu da şeker fabrikaları açtıklarını söyleyen Kutan, hububatla çiftçinin geçim sağlayamayacağını, çiftçinin gelirinin artması için bunu yaptıklarını bildirdi. Kutan, şeker fabrikası yapılan yerlerde hayvancılığın da geliştiğini söyledi.

Kutan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kars, Ağrı, Muş, Erciş, Orta Anadolu'daki şeker fabrikalarını yaparken hareket noktamız sadece ekonomik değildi. Sosyal kriterleri de dikkate aldık. Çiftçi, arpa, buğday gibi ürünlere mahkum olmasın. Geçimini sağlamak için baba ocağını terk etmesin istedik"

ŞEKER PANCARI KİŞİLERİN İNİSİYATİFİNE BIRAKILAMAZ!

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin şeker pancarı üretimini de yakından ilgilendirdiğini ifade eden Kutan, fabrikaların satılması durumunda stratejik ürün olan şeker pancarı üretiminin de kişilerin inisiyatifine terk edileceğini belirtti. Bugün özellikle Orta Anadolu'da çiftçinin şeker pancarından dolayı toprağını ekip biçtiğine dikkat çeken Kutan, “Ülke tarımı ve hayvancılığı için büyük öneme sahip şeker pancarı kişilerin inisiyatifine bırakılamaz" dedi.

Diğer yandan Doğu Anadolu Bölgesi için de şeker pancarının büyük önemi bulunduğunun altını çizen Kutan, “Doğu Anadolu'da iki sanayi ürünü vardı. Tütün ve şeker pancarı. Tütünü öldürdük şimdi de bu özelleştirmelerle pancarı öldüreceğiz" dedi.


Hükümet Erbakan'ın son fabrikalarını da satacak! Haber için tıklayın...


TARIMDANHABER