Şeker fabrikalarıyla ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba arasında yaşanan tartışmanın Tarım Kredi Kooperatifleri'nin konumu üzerinden yapılması ise anlamlı bulundu. Başbakan Binali Yıldırım, kamuyla bir bağlantısı olmaması rağmen Tarım Kredi Kooperatiflerini kamu kurumu gibi gösterip şeker fabrikalarına talip olmasının söz konusu olamayacağını söyledi. Bakan Fakıbaba da Tarım Bakanlığı'nın bağlı bir kuruluşu olmadığı halde Tarım Kredi üzerinden fabrikalara talip olduklarını açıklamıştı.

Yaşanan bütün tartışmalara rağmen Tarım Kredi Kooperatiflerinin şeker fabrikalarının ihalesine teklif vereceği kaydediliyor.

ŞEKERDE İŞLER KARIŞTI

Türkiye'nin stratejik kuruluşları olan şeker fabrikalarının özelleştirilme sürecinde yaşananlar iyice bir birine karıştı. Hükümetten şeker fabrikalarıyla ilgili her gün farklı bir açıklama gelirken açıklamalarda kendi içinde yalanlanmaya başladı.

BAŞBAKAN YILDIRIM: FAKIBABA YANLIŞ ANLAŞILDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla birkaç tane şeker fabrikasına talip olacaklarını açıklarken, Başbakan Binali Yıldırım, bugün yaptığı açıklama ile Fakıbaba'nın yanlış anlaşıldığını söyledi.

TARIM KREDİ'NİN TALİP OLMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Başbakan Binali Yıldırım, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin şeker fabrikalarının ihalesine girmesinin sözkonusu olmadığını belirtti. Yıldırım'ın bu açıklamasından dolayı Tarım Kredi Kooperatiflerinin fabrikaların ihalesine girmesi zorlaştı. Ancak Tarım Kredi Kooperatifleri, şeker fabrikalarının ihalesine girmek için uzun bir süredir çalışma yürütüyordu. Alınan bilgilere göre, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarına rağmen Tarım Kredi Kooperatiflerinin ihaleye girme konusunda kararlı olduğu belirtiliyor.

TARIM KREDİ ÇİFTÇİ KURULUŞU OLMASINA RAĞMEN KAMU KURUMU GİBİ GÖSTERİLİYOR!

Başbakan Binali Yıldırım ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba arasında şeker fabrikalarıyla ilgili yaşanan tartışmada en dikkat çeken taraf ise Tarım Kredi Kooperatifleri'nin durumu oldu. Tarım Kredi Kooperatifleri, kamu kurumu olmayıp tamamen bir çiftçi kuruluşu. Bundan dolayı Tarım Bakanlığına bağlı bir kuruluş değil. Bakanlığın Tarım Kredi Kooperatiflerini sadece denetleme yetkisi bulunuyor.

Durum böyle iken Bakan Fakıbaba'nın Tarım Kredi üzerinden şeker fabrikalarına talip olacaklarını açıklaması kendi içinde çelişirken, Başbakan Binali Yıldırım'ın da bugün yaptığı açıklamada Tarım Kredi Kooperatiflerini kamu kurumu gibi gösterip ihaleye girmesinin sözkonusu olmadığını açıklaması hükümet içindeki tartışmanın boyutunu gözler önüne koydu.

BİNALİ YILDIRIM AÇIKLAMA YAPTI

Başbakan Binali Yıldırım, bugün gazetecilerin konuyla ilgili sorusu üzerine şu açıklamayı yapmıştı.

Başbakan Binali Yıldırım, Fakıbaba ile konuştuğunu belirterek, şunları kaydetti: “Sözlerinin yanlış anlaşıldığını ifade etti. Bizim bir yandan sektörü serbestleştirirken tekrar başka bir kurum marifetiyle ona talip olmamız söz konusu değil. Onun kastettiği kooperatifler olarak da bu özelleştirmede yer alabiliriz şeklinde yani pancar ekicileri kooperatifleri pekala bu fabrikaları almak için teklif verebilirler. Kastedilen bu yoksa kamu niteliği taşıyan Tarım Kredi Kooperatiflerinin böyle bir faaliyet içinde olması söz konusu değil"