Maliye Ağbal, özelleştirme kapsamında bulunan şeker fabrikalarını gündeme getirdi. Bilindiği üzere şeker fabrikalarının satış ihaleleri 2009 ve 2012 yıllarında iptal edilmişti. 2009 yılında yapılan ihaleler, üretim şartı korunmadığı için Danıştay tarafından iptal edilirken, 2012 yılında ise dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından durdurulmuştu.

Ancak Özelleştirme İdaresi, geçtiğimiz yıllarda şeker fabrikalarının yeninden özelleştirilmesi için strateji belgesi hazırlatmıştı. Strateji belgesini hazırlama işi de Ak Yatırım'a verilmişti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yaptığı son açıklama, doğrudan şeker fabrikalarını akıllara getirdi. Ancak Ağbal, geçtiğimiz yıl şeker fabrikalarının maden ocağı gibi özelleştirilmesinin hatalı bir karar olacağını söylemişti.

Bilindiği üzere kamuya ait 25 şeker fabrikası bulunuyor. Bu fabrikalar, 2009 ve 2011'de yapılan ihalelerde portföyler halinde satışa çıkarılmıştı. Gelinen noktada, hükümetin ülke tarım ve hayvancılığı için stratejik önemi bulunan fabrikaların yeniden yapılandırılması konusunda hiçbir bir çalışması bulunmazken, Bakan Ağbal'ın açıklamaları; 'şeker fabrikaları yine maden ocağı satar gibi özelleştirilecek mi?' sorularını gündeme getirdi.

TARIMDAN HABER