Son yıllarda gerçekleştirdiği yatırım atağı ile tarım sektörü ve gıda sanayinin lokomotifi olan Konya Şeker'in 63'üncü Olağan Mali Genel Kurulu ile Anadolu Birlik Holding'in (AB Holding) 8. Mali Genel Kurulu yapıldı.

Pancar Ekicileri Kooperatifleri başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile şirket yöneticilerinin katıldığı toplantıda, hayata geçirilen projeler, ortaya konulan hedefler, Türk tarımının bugünü ve yarını konuşuldu; çözüm önerileri anlatıldı.

KONYA ŞEKER 63'ÜNCÜ, ANADOLU BİRLİK HOLDİNG 8'İNCİ OLAĞAN MALİ GENEL KURULUNU YAPTI

İstikrarlı bir şekilde büyüyen ve hayata geçirdiği projelerle tarımsal sanayinin öncü kuruluşlarından biri olan Konya Şeker'in 63'üncü Olağan Mali Genel Kurulu ile AB Holdingin 8. Mali Genel Kurulu Konya Şeker merkez kampüsteki konferans salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya, AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk ile Konya Şeker'in hissedarı olan Pancar Ekicileri Kooperatiflerinin temsilcileri ile şirket yöneticileri katıldı.

Divan üyelerinin belirlenmesi, saygı duruşu ile İstiklal Marşını okunası, tanıtım filminin izlenmesi ve faaliyet raporlarının okunması ile başlayan Genel Kurulda Bağımsız Denetçi Raporu okundu ve gündem maddelerin tümü oy birliğiyle kabul edildi.

Genel Kurulda gündemle ilgili söz alan Ankara Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı M. Muhittin Bıyıkoğlu, Konya Şeker'in ülkemizdeki çiftçilerin lokomotif kuruluşu olduğunu ifade eti.

Bıyıkoğlu, “Konya Şeker her yıl yaptığımız Genel Kurulda mutlaka yeni fabrikaları ülkemize kazandırmış oluyor. Yıllık verilere baktığımızda Konya Şeker ülkemizin en büyük 37. Kuruluşu, Anadolu'nun en büyük 10 şirketinden birisi ve Anadolu'nun en büyük 3. Gıda şirketi konumundadır.

Ülkemizin en fazla vergi veren kuruluşlarında ilk 10'a girmektedir. Bugün konsolide edilerek rakamlar baktığımızda şu görülecektir, Konya Şeker aslında ülkemizdeki birçok büyük sanayi kuruluşunu geçmiş ve dev kuruluşundan birisi haline gelmiştir.

KONYA ŞEKER ÇİFTÇİNİN SİGORTASI

Ülkemizin işsizlikle mücadele ettiği bu günlerde ülkemizin birçok evladı bu kurumda iş aş bulmaktadır. Konya Şeker inşallah büyümeye devam edecektir. Şunu kıvançla ifade etmek isterim ki, Konya Şeker ülkemizde üretimin, tarımın, çiftçinin güvendiği, sigortası bir kuruma dönüşmüştür" dedi.

Genel Kurulda TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, Pankobirlik ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk'a da tam destek verildi.

KONYA ŞEKER, DERTLERE DERMAN OLDU

Toplantıda konuşan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, Pankobirlik ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, sözlerine “Genel Kurulumuzun hem ortaklarımız hem çalışanlarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Tabi hayır duasında ve temennisinde özel bir yer ayırmak istediğim, özellikle belirtmek istediğim kesim, üreticilerimizdir, pancar çiftçisidir" diyerek başladı.

62 yıl önce ilk üretimini gerçekleştiren Konya Şeker'in ülkemize kazandırılmasına vesile olan, katkı veren, dualarıyla destek olan, kuruma geçmişte hizmet eden ve ebediyete intikal eden herkesi rahmet dualarıyla andığını ifade eden Başkan Recep Konuk, üreticinin; kendi derdine derman olmak için Konya Şeker'i 1950'li yıllarda kurduğunu ifade etti.

BİZİ YOLA KOŞAN YOKLUKTUR

“Konya'nın, Anadolu'nun dört bir yanı Yağ Fabrikası, Yem Fabrikası, Şeker Fabrikası, Et ve Süt Entegre Tesisi olsa, bunlar da üreticiyi iş ortağı görse, yani üreticinin ürününü yere düşürmese, alın terinin karşılığını verse bu yatırımlara gerek olmazdı.

Bizi yola koşan yokluktur" diyen Recep Konuk, “üreticinin daha çok üretmesi için neye ihtiyaç var? Fabrikalara. Var mıydı? Yoktu. Kendimiz yaptık. Yani ilacımızı kendimiz bulduk. Üreticinin ürettiği ürünün katma değerinden de istifade etmesi şart. Bunu neyle yapacaksınız? Tarlada üretilen ürünü raftaki mamul ürün olana kadar işleyecek, rafa da kendi elinizle koyacaksınız.

Daha önce yapılıyor muydu? Konya Şeker yapana kadar hayır… Bunu yapınca, yani Torku markası ile çikolatasından, bisküvisine, şekerinden kekine, sütünden yoğurduna, peynirinden yağına kadar tarladan rafa kadar bir zincir kurup tarladaki üretici için ben tüketimden pay alacağım deyince bizim içimizden bazıları dâhil hep bir ağızdan ses yükseldi, kimisi sen kimsin yapamazsın haddini bil dedi.

Kimisi sen bizden değilsin pazara giremezsin demeye getirdi. Türkiye'de 160 bin pazarlama noktası var ama biz şu ana kadar 110 binine girdik. Diğerlerine de gireceğiz. Dirençleri kıracağız bütün Türkiye'de olacağız." şeklinde konuştu.

TESİSLERİMİZLE KONYA ÇİFTÇİSİ DAHA ÇOK KAZANMAYA BAŞLADI

Daha çok pancar üretmek isteyen Konya çiftçisi için ikinci fabrikayı kurduklarını dile getiren Recep Konuk şunları söyledi; “Patates ekmek istiyorsun ekemiyorsun. Ne yapacaksın? Patatesi de işleyecek tesis. O da yapıldı. Konya çiftçisi ayçiçeği ekmeyi, ayçiçeği ziraatını bilmiyor muydu? Hem de âlâsını biliyordu.

Nitekim dekara verim rakamlarından ayçiçeği ziraatını herkesten hatta sınırlarımızın ötesindeki çiftçilerden de iyi bildiği belli. Niye koca Konya Ovasında sadece 50.000 ton ayçiçeği üretiliyordu? Çiftçi üretmek istemediğinden değil. Ayçiçeği tarımını bilmediğinden de değil. Neden? Yokluktan. Ayçiçeğini ürettin, satacak yer yoksa ne yapacak çiftçi?

Birileri gelir elinden üç kuruşa alır gider. Çiftçiye de alnının teri, güneşte yanan teni sadece kâr olarak kalır. Biz Ham Yağ Fabrikası ile işte o yokluğu yok ettik. Konya çiftçisi yokluk yok olduğu için 250-300.000 ton ayçiçeği üretmeye başladı.

Dünyanın en büyük Et ve Süt Entegre Tesisini ovanın göbeğine diktik. Sonuç, Konya'da hayvancılık sadece 3 senede 1,5 katından daha fazla büyüdü. Daha da büyüyecek. Yarın üretici pancardan kazandığından daha fazlasını hayvancılıktan, yani sütten besiden kazanmaya başlayınca ovanın göbeğindeki bu yatırımın tarım sektörünün kalbi olduğunu da daha çok idrak edecek."

SANAYİDE İZİNİZ YOKSA EKONOMİDE SÖZ SAHİBİ OLAMAZSINIZ

Bugünün dünyasında ve ekonomisinde söz sahibi olmak için sanayide iz bırakılması gerektiğine dikkat çeken Recep Konuk, “Eğer sanayide iziniz yoksa ekonomide söz sahibi olamazsınız. Sanayide olmanız da yetmez, tüketim pazarlarında da sözünüzü ancak elinizde markanız varsa dinletebilirsiniz.

Konya Şeker'in de yaptığı budur. Biz tarım sektörünün hastalığına teşhisi yıllar önce koyduk, tedavisi başkalarından gelmedi. Sanayici değildik, öğrendik. Pazarları bilmezdik araştırdık onu da öğrendik. Kendi derdimiz için merhemimizi ve çaremizi kendimiz ürettik.

Başka tedavi bekleyen dertlerimiz var mı? Elbette var. Onları da biliyoruz ve onların da çaresini yine biz, kendimiz üreteceğiz. Konya Şeker olarak son 17 yılda yalçın dağları aştık, şimdi önümüzdeki engin dağlar bize sadece küçük yokuşlar gibi görünüyor. Düne göre daha dinç, daha antrenmanlı, daha güçlü ve ilerlemek için daha istekliyiz. Çünkü o engin dağların ardında varmak istediğimiz bir hedef var. Biz Konya Şeker'i dünyanın en büyük beş gıda şirketinden biri yapmak için o engin dağları aşmamız gerektiğinin farkındayız.

O dağları aşınca üreticinin daha müreffeh bir hayat yaşayacağını, daha çok kazanacağını biliyoruz. Bizim, Konya Şeker'in bir tane derdi var yokluğu ve yoksulluğu tamamen yok etmek. Bu istikamette çok yol aldık, şimdi daha da hızlanma zamanıdır.

Her yeni faaliyet yılında yokluğu ve yoksulluğu yok etme hedefine bir adım daha yaklaşıyoruz. Şimdi zaman, adımlarımızı sıklaştırma zamanıdır, hızlanma zamanıdır. Bunu da inşallah hep birlikte yapacağız. Bugün Konya Şeker 100 milyon dolar ihracat yapmaktadır. Bunu da artıracağız, 1 milyar dolar ihracat rakamını aşacağız."

DARBECİLERİN ASIL HEDEFİ HALKTIR

Darbecilerin her zaman en büyük zararı halka verdiğini ifade eden Recep Konuk şöyle konuştu; “60 darbesi öncesi 1959'da Türkiye'de kişi başına milli gelir 583 dolardı. Demokrat Parti ve darbecilerin astığı Menderes 159 dolardan aldığı kişi başına mili geliri 9 senede 583 dolara çıkarmıştı. Yani fert başına gelirimiz 3,5 kat büyümüştü. Darbe 1960'ın 27 Mayıs'ında oldu.

Büyüyen Türkiye küçülmeye başladı. 1960 yılının yarısı darbecilerin idaresinde geçti ve kişi başına milli gelirimiz 7 ayda 224 dolar azaldı, 359 dolara düştü. 1961'de 194 dolara geriledi. Yani 9 yılda kazandığımızı 1,5 yılda geri verdik. Milletin 9 yılda cebine gireni 1,5 yılda geri aldılar. Belimizi 12-13 yılda anca doğrultabildik.

1969'da 584 doları gördük ama 12 Mart muhtırası ile yeniden mevzi kaybettik. 1972'de kişi başına milli gelirimiz 1959'un 9 dolar altında 574 dolar olarak gerçekleşti, 1973'te nihayet 59'un üstüne çıkıp kişi başına milli gelirde 705 doları yakaladık. Yani bir darbenin faturasını bu millet 13 yıl ödedi. 13 yıl boyunca cebinden çıkanı yerine koymaya çalıştı.

1974 Kıbrıs Harekâtı oldu, ambargoya rağmen milli gelirimiz 1975'te 948 dolardan 1.115 dolara çıktı. 76'da, 77'de, 78'de, 79'da istikrarlı bir şekilde arttı. Ne zamana kadar 80 darbesine kadar. Darbe 12 Eylülde oldu. 1979'da kişi başına Milli Gelirimiz 1.860 dolardı. Darbeciler Türkiye'yi 80'de 3 ay yönetti o üç ay zarfında milli gelirimiz 1.518 dolara geriledi.

3 ayda iki sene geri gittik. Darbeciler iktidardan ayrıldığında yani 1984 yılında Milli Gelirimiz 1.195 dolara gerilemişti. 4 yıllık sürede milletin cebinden çıkan para kişi başına 665 dolardı. Yani 80 darbesi milletin her ferdini en az 665 dolar fukaralaştırdı ne zamana göre darbe öncesine göre. Türkiye 1979'daki milli gelir seviyesine ancak 1989'da ulaşabildi.

Yani Türkiye bir darbe ile 9 yıl kaybetti. 28 Şubat Post Modern Darbesi sonrası Milli Gelir seviyemiz geri gitmedi ama 5 sene yerimizde saydık. 1997'de kişi başına milli gelirimiz 3.021 dolardı, 2001'de 3.019 dolar. Yani 5 sene boşa kürek çektik.

Prangalarımızdan kurtulur kurtulmaz 10 bin dolarları yakaladık. Şimdi bir kez daha denediler millet izin vermedi, siz vermediniz. Darbeler ve darbeciler bu millete 56 yılda 27 yıl kaybettirdi. Bu millet her iki yıldan birini darbelerin zararlarını telafi etmek için harcadı.

15 Temmuz'da başarılı olsalardı emin olun milli gelirimiz bugünün yarısına inerdi. Yarım asırlık tecrübemiz bunun ispatıdır.

Bugünlerde ekonomiden saldırıyorlar, 15 Temmuz 1. Raunttu, şimdi ise 2. Raunt başlamıştır. Şu anda ekonomimizi çökertmeye çalışıyorlar. Hükümetimiz bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıyor. Elbette hepimiz bu saldırılara direneceğiz, direnmeye devam edeceğiz. Türkiye'yi yenemeyecekler, başaramayacaklar. Bu ülkenin çocukları kazanacak, birlik ve beraberlik içerisinde bu günleri de aşacağız."

Başkan Recep Konuk'un konuşmasından sonra yapılan oylamalarda Konya Şeker ile AB Holding'in Yönetim ve Denetim Kurulları ile hesap dönemi oy birliği ile ibra edilirken, bir sonraki hesap dönemine ait program da tüm hissedarların oy birliği ile kabul edildi.