ALIŞKANLIKLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ

Sistemi anlatan Güneş Tarım Sahibi Hüseyin Motuk, "30 yıldır tarımın içerisindeyim. Elektirik teknisyeniydim. Daha sonra ziraat mühendisi oldum. 1995'in son yıllarında iki ortak Güneş Tarım'ı kurduk. Daha sonra kendim devam ettirdim. İlk gübre ilaç ile başladık. Sonradan proje ve makine ağırlıklı devam ettik.

Son yıllarda ise güneş enerjisi üzerine faaliyet göstermekteyiz. 3 dönem Ziraat Mühendisleri Odası başkanlığı yaptım. Başkanlık yaptığım dönemde güneş enerjisi panelleri kullanımı yüzde 1 iken, şu anda çok çok iyi durumdayız.

Amacımız enerji satmak değil çiftçimiz kullandığı sulama ile ilgili. Çiftçinin giderlerinin yüzde 80'i enerji üzerine. Biz bu gideri düşürmek amacıyla panel kuruyoruz. Mazotta dışa bağımlıyız, elektrikte ise yüzde 70 bağlamında dışa bağımlıyız.

Böyle bir durumda güneş enerjisi olmazsa olmazımızdı. Bu projeyi devreye soktuk. Türkiye'den güneş bol ama maalesef bazı alışkanlıklardan vazgeçmiyoruz. Almanya'da güneş yok ama bizden iki kat daha fazla güneş panellerinden faydalanıyorlar" dedi.

DEVLET DESTEK VERMELİ

Motuk, "Güneş panellerini artırmak için çalışmalar yaptık. Türkiye'nin en büyük projelerinden biri olan 3 yıl önce Konya'da gerçekleştirdik. Yaklaşık 50 beygirlik pompayı çalıştırmayı başardık. Girdiler açısından biraz maliyetli bir sistem ama bu sistemle çiftçilerimiz giderlerini düşürecekler. Devletimiz her şeye destek veriyor. Güneş enerji panellerine de destek vermeli. Yıllardan beri bunu söylüyorum ve savunuyorum. Hükümetimiz bir an evvel bu panellerin kullanımının yaygınlaşması için destek sunmalı" ifadelerini kullandı.

TARIMDANHABER