DENİZ BİLİCİ

TEK GIDA-İŞ Sendikası'nın kararıyla 21 Haziran'da greve çıkan 900 Nestle işçisinin grevi 11. gününde zaferle sonuçlandı. İşçiler dün, gece vardiyası itibarıyla işbaşı yapmaya başladı.

Ocak 2016'dan itibaren Tek Gıda-İş Sendikası ile Nestle işvereni arasında 6 ay devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca sendika grev kararı almıştı. Nestle'nin gıda fabrikalarında çalışan 900 işçi 21 Haziran'da grev kararını uygulamaya başladı ve bu süreçte de işveren ile sendika arasında 2 görüşme yapıldı.

ÖRNEK TOPLU SÖZLEŞME

Sendika toplusözleşme taslağında belirlediği taleplerinden geri adım atmayınca 3. bir görüşme daha gerçekleştirildi. Önceki gün 17.00'da başlayan görüşme dün saat 13.00'a kadar sürdü ve Tek Gıda-İş masadan zaferle kalktı. Önemli kazançlar elde edilen Nestle toplu sözleşmesi çalışma hayatına örnek olacak nitelikte. Görüşmeleri yürüten heyetin başında olan Tek Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Akyürek, toplu sözleşmedeki başarının sırrını ve kazanımları Aydınlık'a anlattı. Bütün taleplerinin yerine geldiğini belirten Akyürek 1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli sayılacak sözleşmenin bu özelliğiyle önemli bir kazanç olduğunu vurguladı. Akyürek, şöyle konuştu:

BAŞARININ SIRRI GÜVEN

“Çağrı usulü çalışma sistemi kaldırıldı. Çağrı üzerine çalışan arkadaşlarımız 1 Ocak 2017'den itibaren en az 6 ay aralıksız çalışacaklar ve tüm haklardan yararlanacaklar. Eskiden sadece bir ikramiye alıyorlardı. Ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar başka bir hakları yoktu. Şimdi kadrolu arkadaşlar ne alıyorlarsa çalıştıkları süreye göre onlar da tüm haklardan yararlanacaklar. Sosyal yardımlarda da ciddi şekilde artış sağlandı. Örnek sözleşme oldu.”

Akyürek, Nestle toplu sözleşmesinin zaferle sonuçlanmasının sırrını da şu sözlerle ifade etti: “Birlik beraberlik ruhu ile Nestle çalışanları ve Tek Gıda-İş Sendikası iyi bir ekip ruhu yakaladı. Bizi başarıya götüren bu oldu. İşçiler Tek Gıda-İş'e güvendiler, Tek Gıda-İş de onlara güvendi. Birlik beraberlik korunduğu zaman, ekip ruhu yakalandığı an Tek Gıda-İş Sendikası'nın duruşu ile işçiye güven verildiği sürece Türkiye'de örnek toplu sözleşmeler yapmak için hiçbir engel yok. Başarının sırrı buradadır.”

Nestle Su ve yine Nestle bünyesindeki Erikli Su'da toplu sözleşme süreçleri devam ediyor. Erikli Su'da 12 Temmuz'da uygulamaya konulacak grev kararı ve devam eden süreçlere ilişkin de Akyürek, “Erikli Su için alınmış grev kararı var. En kısa zamanda Nestle Gıda ve CPT'deki sonuçların aynısı orada da olacak. Çünkü biz 4 fabrikayı; Nestle Gıda, CPT, Nestle Su ve Erikli Su'yu birlikte hareket ettirdik. Başarımızın sebeplerinden biri de budur” dedi.

ÇAĞRI USULÜ ÇALIŞMA SİSTEMİ KALDIRILDI

Nestle'deki Toplu İş Sözleşmesi ile elde edilen kazanımlar şöyle:

Ücret zammı: 475 TL seyyanen zam ve her kıdem yılı için 20 TL 2. yıl için enflasyon + 3 puan

CPT için risk primi: 01.01.2016 tarihinden itibaren yüzde 7 zam

Çağrı usulü çalışanlar: 2016 yılı için en az 4 gün devamlı gelmek suretiyle en az 10 hafta gelecek. 2 ikramiye, aile yardımı ve gece zammından yararlanacak. 2017 yılı için en az 6 ay kesintisiz gelecek ve Toplu İş Sözleşmesi'ndeki tüm sosyal haklardan yararlanacak.

Yıllık izin harçlığı: 500 TL

Evlilik yardımı: 800 TL

Bayram yardımı: Kurban Bayramı 1. yıl 900 TL, 2. yıl için 1100 TL, Ramazan Bayramı 500 TL. Arefe günleri tatil olacak

Hediye paketi: 1. yıl için 3 paket, 2. yıl için 3 ayda 1 olmak üzere 4 paket

Ramazan erzak çeki: 200 TL

Tüm sosyal yardımlar için 2. yıl enflasyon eğitim yardımı: İlköğretim için 400 TL

Ortaöğretim için 500 TL

Yükseköğrenim için 600 TL

Gece çalışma zammı: Yüzde 20

Haftasonu ve resmi tatillerde çalışma zammı: Yüzde 200

Fazla mesai zammı: Yüzde 100

Yakacak yardımı: 1300 TL

İşe yeni girenler: Asgari ücret + yüzde 5

Sünnet yardımı: 400 TL

Kaynak: Aydınlık