Torku Bulgur Üretim Tesisinin üretime başlamasıyla ilgili kısa bir değerlendirme yapan AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, "Biz her yatırımı planlarken önce çiftçinin hakkı ve desteğini ayırıyor, artanla yeni yatırımları planlıyoruz. Bu planlama çerçevesinde bu sene iki fabrikamızın daha yatırımını tamamladık ve üretime başlattık. Bunlardan ilki Un Fabrikası idi, şimdi de Bulgur Üretim Tesisimiz üretime başladı. İkisi de buğday işleyecek. Konya çiftçisi yaptığı buğday üretimiyle Türkiye'de açık ara farkla liderlik koltuğunda oturuyor.

Buğday Konya çiftçisinin hem geleneksel ürünü hem de vazgeçilmezi. Bir çiftçi şirketi olan Konya Şeker'in de buğdaya kucak açmaması zaten düşünülemezdi ve biz de buğdayı da Konya Şeker güvencesi altına aldık.

Karapınar'da kurduğumuz tesis yıllık 38.400 ton buğday alacak ve işleyeceği buğdaydan üreteceği bulguru hem iç pazara hem dış pazarlara ulaştıracak. Bu başlangıç. Pazarımızı büyüttükçe alımımızı da büyütebileceğimiz bir tesis burası.

3 TEMEL AMACIMIZ VAR

Konya Şeker'in bu tesisi kurmasında üç tane temel amacı vardır. Birincisi, biz bir üretici şirketiyiz ve bizim üreticilerimizin en çok ürettiği ürünlerin başında buğday geliyor. Bu tesisle üretici ortaklarımızın buğdayı için, özellikle hasat döneminde bir teminat oluşturmak istedik.

Yapacağımız yüksek tonajlı alımlarla fiyatların üretici lehine oluşması için elimiz bu yatırımla biraz daha güçlenecek. İkincisi, bulgur Türk mutfağının klasiği. Orta Asya'dan Anadolu'ya birlikte getirdiğimiz bir ürün.

İTALYA'NIN MAKARNASI, ÇİN'İN PİRİNCİ BİZİM DE BULGURUMUZ VAR

Nasıl İtalyan mutfağının başköşesinde makarna, Çin mutfağının başköşesinde pirinç varsa bizim mutfağımızın başköşesinde de bulgur var. Bulgur sadece mutfağımızda mı var? Çorbasından, dolmasına, et yemeklerinden, kebaplara, salatadan tatlıya kadar 50'nin üzerinde yemeğe tadını veren bulgur kültürümüzde de yer etmiş bir klasik.

PATENTİ BİZDE OLAN BULGUR PAZARINI ABD'YE KAPTIRMAK İSTEMİYORUZ

Üçüncüsü, ticari bir hedeftir ve Türkiye'nin elinde olan bir pazarda Türkiye'nin liderliğini hem pekiştirmeye hem de pazarı biraz daha büyütmemize katkı vermek içindir. 2015 yılı itibarıyla dünyada ticarete konu bulgur miktarı yani ihraç edilen bulgur miktarı 250 bin ton civarında bu ticarette Türkiye'nin payı yaklaşık %80.

İkinci büyük ihracatçı ABD. O ABD son yıllarda verdiği teşvik ve desteklerle bu pazarda büyümeye çalışıyor. Dünyanın pek çok yerinde bulgur artık sağlıklı beslenme için temel gıdalar arasında sayılmaya ve tavsiye edilmeye başlandı.

Yani büyümeye, büyütülmeye hazırlanılan bir pazar şekilleniyor. Dünyadaki pazarın büyümesini sonuna kadar destekliyoruz, ama o pazarda küçülmemek kaydıyla. Patenti bizde olan bir ürünün pazarında geri düşmemek için, büyüyecek pazardan pay kaptırmamak için hem markalı hem kaliteli üretmemiz gerekiyor ve bizim de bulgur üretimine başlamamızın bir nedeni de budur."

HAMMADDE, BÖLGEDEN TEMİN EDİLECEK

Bir üretici kuruluşu olan ve bölge üreticisinin ürünlerini değerlendiren Konya Şeker, yaklaşık 77 Milyon TL yatırım bütçesiyle tamamlanan tesisin buğday ihtiyacını da bölge üreticisinden yapacağı doğrudan alımlarla karşılayacak. Bölgenin makarnalık buğday miktar ve kalitesi bakımından sağladığı avantajların yanı sıra ihraç pazarlarına erişimi kolaylaştıracak Mersin Limanına ulaşım kolaylığı sağlayan bir lokasyona sahip olan tesiste üretilen ürünler Torku Çatalhöyük markalı olarak hem iç hem dış pazarlara arz edilecek.