Türkiye'nin yerli makarna ve gıda üreticileri Çin'den Meksika'ya kadar dünyanın dört bir yanına ürünlerini ihraç ediyor. Ancak Avrupa Birliği'nin (AB) kota sorununu aşamayan üreticiler, AB kotaları kalktığında makarna ihracatında dünya şampiyonu İtalya'nın geçilebileceğini belirtiyor. Konya merkezli KomGıda Genel Müdürü Fatih Doğan, Orta Doğu ülkelerinden Afrika'ya, Türk Cumhuriyetlerinden ABD, Meksika ve Çin'e kadar geçen yıl 21.7 milyon dolarlık makarna, bisküvi ihracatı gerçekleştirdiklerini anlattı.

'ABD PAZARINA ANCAK KANADA'DAN GİREBİLİYORUZ'

Türkiye; 735 bin 832 ton makarna ihracatıyla geçen yıl 1 milyon 750 bin ton ihracat gerçekleştiren İtalya'nın hemen arkasından ikinci oldu. Uluslararası arenada makarna tüketim tercihlerinin başında Türkiye'nin gelmesinin nedenini Fatih Doğan, dünyanın en güzel buğdayının Anadolu'da yetişmesine bağladı. İtalya'nın yıllık kişi başı 15 kilo makarna tüketen Avrupa ülkelerine, ürünlerini gümrük tarifesine takılmadan sattığını söyleyen Doğan, “Bize kota uygulandığı için rahatlıkla ürün satamadığımız Avrupa pazarına yılda 20 bin ton makarna ihraç ediyoruz. Kota kalktığında İtalya'yı geçebiliriz. ABD'ye Kanada üzerinden makarna satışı yapabiliyoruz; çünkü ABD, bize anti damping uyguluyor” dedi. Konya bölgesinden son 2 ayda 18 bin ton buğday satın alarak çiftçiye destek olduklarını vurgulayan Doğan, KomGıda bünyesinde 358 işçinin istihdam edildiğini ve yurt içinde 11 bölgede 53 tane bayiliklerinin bulunduğunu kaydetti.

GDO RİSKİNE KARŞI YÜZDE 100 YERLİ ÜRÜN

Doğan, genetiği değiştirilmiş GDO'lu ürün riskine girmemek için üretimlerinde ithal ürünleri kullanmadıklarına dikkat çekerek, “Ürünlerimizde katkı maddesi kullanmıyoruz. Fabrikalarımızda yüzde yüz yerli Konya, Karaman, Aksaray'ın buğdayını kullanıyoruz” diye konuştu.

İşsizlik değil işçi bulma sorunu var

İşsizliğin yüzde 4.1 ile en düşük ilin Karaman, ikincisinin ise yüzde 4.7 Konya olduğunu anlatan Golda Genel Müdürü Doğan, şöyle konuştu: “Literatüre göre yüzde 4 işsizlik sıfır anlamına geliyor. İşsiz olan ise gölgede masa altında iş istiyor anlamına geliyor. İşçi bulmakta zorlanıyoruz.” Doğan, şehirde 15 bin Suriyelinin istihdam edildiğinin bilgisini de verdi.

Gübreden enerji üretecek

Doğan, Konya merkezli KomGıda şehri içerisinde bin 200 büyükbaş süt hayvanın bulunduğunu ve bu sayıyı 2016 yılında 3 bine çıkartarak hayvan gübresinden elektrik üretecek bio enerji projesini 2017'de hayata geçirmeyi amaçladıklarını söyledi. Doğan, bio enerjinin 1.3 kilowat gücünde olacağını dile getirdi.

28 Şubat yatırımları geciktirdi

Kurucusu Haşim Bayram olan Kombassan Holding, 28 Şubat sürecinde gördüğü baskılarla gündeme geldi. Holding, 2012'de halka açılarak çok şirketli ortakların sıkıntılarının aşılmasına öncülük etti. Grubun gözde şirketlerinden KomGıda ise 1999 yılında un üretimi ile faaliyetine başladı. Zamanla üretim alanını genişleten şirket; makarna, irmik, bisküvi, gofret, marşmelov ve bakliyat ürünlerini de bünyesine ekledi. İçerisinde 24 gıda fabrikası ve 500 milyon dolarlık yatırım planı ile yola çıkan ve İslami sermaye kurulan KomGıda; geçmişte gördüğü ekonomik ve siyasi baskılar nedeniyle bu hedeflerini hayata geçirmede büyük zorluklar çekti.

SEZEN AYDOĞAN / YENİŞAFAK