Çiftçi eğitimlerinde çiftçilerin daha başarılı olması, teknolojiyi yakından takip etmesi, Avrupalı çiftçilerle rekabet edebilecek şekilde hazırlaması gerektiğinin önemine dikkat çekildi. Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, son günlerdeki terör olaylarına değinerek, “Güçlü olmak kendiliğinden olmaz. Herkes üzerine düşeni iyi ve en başarılı şekilde yapacak. Biz beş senede görevimizi en başarılı şekilde yapma gayreti içerisinde olduk. Herkes işini iyi yaparsa sonucunda millet olarak güçlü ve mutlu oluruz. Devletimiz de güçlü olur. O zaman da biz Allah'ın izni ile herkesle baş ederiz. İşimizi iyi yapmanın yolu teknolojiye uymaktan geçiyor. Biz de Kayseri şeker olarak işimizi en iyi şekilde yapmak adına bundan sonra kendimizi ve çiftçimizi Avrupalı şirketler ve çiftçilerle kıyaslama kararı aldık. Çiftçilerimiz kendilerini Avrupalı çiftçilerle kıyaslayarak daha başarılı olacaktır. Bu noktada en büyük eksikliğimiz şeker oranımızın Avrupa'ya göre düşük olmasıdır. Bu eksikliğimizi giderebilmemiz için bu sene şeker oranımızı yükseltme seferberliği kapsamında bu eğitim toplantılarını düzenliyoruz" dedi.

ŞEKER ORANINA ARTTIRMA YÖNTEMİ

Çiftçi eğitim toplantıları kapsamında, ERÜ Seyrani Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Doğan Işık ve Boğazlıyan Bölge Müdürü Ziraat Mühendisi Mustafa Gökhan Gürek, Yenifakılı Bölge Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Oğuzhan Ulu, sunumla yaptılar. Pancardaki Şeker oranını artırıcı uygulamalardan örnekler verdiler. Şeker veriminde etki eden faktörlerden birisinin de toprak yapısındaki organik madde oranı olduğu ve verime yüzde 20 oranında etki ettiği, pancar ekimi esnasında tohumun tavlı toprağa ekimin sağlanmasının ise yüzde 23 oranında etki ettiği bu nedenlerle tarlada 2-3 yılda bir dip kazan uygulaması yapılası gerektiğine dikkat çekildi.

KATILIMCILAR

Boğazlıyan ve Yenifakılı çiftçi eğitim seminerlerinde; Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Yönetim Kurulu Üyelerinden İlhan Argun, Harun Halıcı, Denetim Kurulu Üyelerinden Menderes Baran, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyelerinden Başkan Vekili Atilla Yalçın, Yönetim kurulu Üyelerinden Hurşit Dede, Abdulkadir Güneş, Niğmetullah Sevim, kayseri şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Genel Müdür yardımcıları Osman Canıtez, Bilal Karaköse, Kooperatif Müdürü İsmet Aksoy ve diğer yetkililer de hazır bulundular.