Türk çiftçisinin daha uygun fiyatla gübre kullanımına katkıda bulunmak için GÜBRETAŞ'ın İran'daki bağlı ortaklığı Razi Petrokimya tesislerinde üretilen 50 bin tonluk granül üre gübresi daha geçtiğimiz hafta İskenderun limanına ulaştı. Mayıs ayındaki sevkiyatla birlikte bu yıl GÜBRETAŞ'ın Razi'den getirdiği toplam 95 bin üresiyle, bu ürünün Türkiye'deki yıllık tüketiminin yüzde 10'u karşılanmış oldu.

Özellikle son 10 yılda gerçekleştirdiği yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarla sektöründe yatay ve dikey entegrasyon sağlayan GÜBRETAŞ'ın bu adımları meyvesini vermeye devam ediyor. GÜBRETAŞ'ın 2008'de “Türkiye'nin yurtdışındaki en büyük sanayi yatırımı" olarak bir konsorsiyumla gerçekleştirdiği Razi Petrokimya yatırımı da bu entegrasyonun üretim halkasını oluşturuyor.

Sektör lideri GÜBRETAŞ, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türk çiftçisinin daha uygun fiyatla gübreye ulaşmasına katkı sağlamak için İran'daki bağlı ortaklığı Razi Petrokimya tesislerinde üretilen granül üre getirdi. Mayıs ayındaki 45 bin tonluk sevkiyatın ardından geçtiğimiz hafta da Razi Petrokimya'da üretilen 50 bin tonluk granül üre daha, M/V İnce Kastamonu adlı kuru yük gemisiyle İskenderun limanına ulaştı. Böylece GÜBRETAŞ, 2015 yılında Razi Petrokimya'dan Türkiye'ye 95 bin ton granül üre gübresi getirmiş oldu.

DÖRTTE BİRİNİ BİZ KARŞILADIK

Konuyla ilgili bir açıklama yapan GÜBRETAŞ Genel Müdürü ve Razi Petrokimya Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü KUTLU, şirket olarak Türk çiftçisinin daha ekonomik gübre temin edebilmesine katkıda bulunmak amacıyla hammadde kaynaklarına yakın olma stratejisiyle 2008 yılında İran'da Razi Petrokimya yatırımını yaptıklarını hatırlattı. Bu sayede uygun lojistik fırsatları oluştukça Razi Petrokimya'dan getirilen ürünlerin ülke tarımında kullanımına sunulduğunu belirten Kutlu, “Son 5 yıllık ortalamaya bakıldığında ülkemizde yılda 940 bin ton civarında üre gübresi tüketiliyor ve bunun yaklaşık dörtte birini GÜBRETAŞ olarak biz karşılamışız. Bu yıl da Mayıs ve Kasım aylarında gelen ürünlerle birlikte Razi Petrokimya tesislerinde ürettiğimiz toplam 95 bin ton granül üre gübresini Türkiye'ye getirdik. Bu da kendi üre satışımızın %40'ına, Türkiye toplam üre tüketiminin %10'una karşılık geliyor. Aynı zamanda İskenderun limanına indirilen bu ürünleri, GÜBRETAŞ'ın iştirak şirketi olan lojistik firmasıyla ülke geneline sevk ederek, çiftçilerin kullanımına sunup Türkiye'nin tarımsal verimliliğine katkı sağlamış oluyoruz" dedi.

Genel Müdür Kutlu, “Yılda yaklaşık 3,6 milyon ton üretim kapasitesine sahip Razi Petrokimya, GÜBRETAŞ'ın finansal gücüne katkısının yanı sıra zaman zaman oradan getirilen gübre alımlarıyla tarım sektörü açısından da Türkiye için katma değerler üretilen bir yatırım oldu" diye konuştu.