ÖZEL HABER / Pankobirlik tarafından geçtiğimiz hafta kamu ve özel şeker fabrikaları için 225 bin tonluk (yaklaşık 150 milyon liralık) gübre ihalesi yapıldı. İhaleye 12 gübre firması katılırken, Gübretaş davet edilmesine rağmen ihaleye katılmadı. Büyük tonajlı bir ihale olmasına rağmen Gübretaş'ın bu ihaleye katılmaması dikkat çekti.

Türkiye'nin önemli gübre fabrikalarından olan ve çiftçinin kuruluşu olarak bilinen Gübretaş'ın, çiftçiye daha ucuz girdi sağlamak için yapılan ihaleye girmemesi bir çelişki olarak görülüyor. Gübretaş'ın ihaleye girerek çiftçi adına rekabeti artırmaması gerekirken, 225 bin tonluk gübre ihalesini yok sayması dikkat çekti.

İHALEDE DAHA DÜŞÜK FİYAT OLUŞABİLİRDİ!

Gübretaş'ın ihaleye katılması, ihaledeki rekabeti daha da artıracağı için çiftçi gübreyi daha uygun fiyattan kullanma fırsatı bulabilecekti. Ancak Gübretaş'ın ihaleye katılmaması, bu rekabeti de önlemiş oldu.

GÜBRETAŞ NEDEN İHALEYE GİRMEDİ?

Gübretaş'ın, çiftçi için böylesine önemli bir ihaleye girmemesi sektörde de sorgulanırken, “Gübretaş bu ihaleye girmeyecek de hangi ihaleye girecek?" eleştirilerine neden oldu. Pancar üreticilerinin aynı zamanda Tarım Kredi Kooperatiflerinin ortakları olmasına rağmen, Gübretaş'ın kendi ortaklarının kullanacağı gübre ihalesine duyarsız kalması, manidar bulundu. Gübretaş'ın böylesine önemli bir ihaleye girmemesinin gerekçesi ise merak ediliyor.

ŞEKER FABRİKALARI İÇİN YAPILAN GÜBRE İHALESİNE KATILAN FİRMALAR

İskenderun Gübre, Gemlik Gübre, Latif Gübre, Alp Ateş Gübre, Ege Gübre, İGSAŞ, Toprak Gübre, Toros Tarım, Sirkenli Tarım, Erke Gübre, Özbaşak Gübre ve EGEMAR Gübre.

İHALEYİ KAZANAN GÜBRE FİRMALARI

İskenderun Gübre, Gemlik Gübre, Alp Ateş Gübre, Ege Gübre, İGSAŞ, Toprak Gübre, Toros Tarım, Sirkenli Tarım ve Özbaşak Gübre.