Milli Gazete'nin gündeme getirdiği B.O.M marka gübre skandalında şok belgeler ortaya çıktı. Gübretaş, gübre skandalı ile ilgili soruları cevaplamaktan kaçınırken ortaya çıkan belgeler vurgunu belgeledi.

Çiftçinin bilmediği bir gübre piyasadaki emsallerine göre 6 kat daha pahalı Tarım Kredi Kooperatiflerine satılmak istenirken, Milli Gazete'nin haberleri bu oyunu bozdu. B.O.M gübre ile ilgili skandalın ortaya çıkması üzerine Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden oluşturulan talepler iptal edildi.


B.O.M Gübrenin içeriği değişti!


GÜBRENİN İÇERİĞİ DE FARKLI ÇIKTI!

Gündeme gelen iddialar üzerine harekete geçen Bakanlık, B.O.M gübrenin içeriğini incelemeye aldı. Yapılan incelemeler sonucunda çiftçiye 6 kat daha pahalı satılacak olan gübrenin içeriğinin Bakanlıktan alınan tescille uyumlu olmadığı ortaya çıktı. Bakanlık bunun üzerine firmaya cezai müeyyide uygulamaya karar verdi.

ÇİFTÇİYE SATILMADAN PARASI PEŞİN TAHSİL EDİLECEKTİ!

Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Gübretaş, Nevşehir'de özel bir gübre firması ile anlaşarak, bu firmadan tedarik edilecek gübreler Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden çiftçiye satılmak istendi. B.O.M markalı sıvı gübre için önce kooperatiflerde 'suni' talep oluşturuldu. Bu talepler üzerinden firmadan tedarik edilen sıvı gübreler Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden İzmir, Antalya ve Mersin Bölge Birliklerine teslim edilecekti. Gübreler teslim edildikten sonra parası da çiftçiye satılmadan peşin olarak tahsil edilecekti.

BÖLGE BİRLİKLERİ KARŞI ÇIKTI!

Bölge birlikleri, 20 litresi 300 liradan fatura edilecek gübrenin fiyatının emsallerine göre çok pahalı olması ve parasının gübreler satılmadan ödenmesine karşı çıktı. Ancak bölge birliklerinden gelen bu tepkiler dikkate alınmadı. Bölge birliklerine yapılan baskılar sonucundu talepler oluşturuldu. Bu talepler doğrultusunda da Tarım Kredi Kooperatiflerinde söz konusu gübre için stok kodu açıldı.


"B.O.M Gübre 2"


GÜBRETAŞ SORULARIMIZI YANITSIZ BIRAKMIŞTI

Gübretaş Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek, skandal iddialarla ilgili sorularımızı yanıtsız bırakmıştı.

SKANDAL BELGELER ORTAYA ÇIKTI

Bilindiği üzere Tarım Kredi Kooperatiflerinde firmaların ürünleri konsinye şeklinde satılıyor. Yani firmalar ürünlerini kooperatiflere teslim ediliyor, bu ürünler satıldıktan sonra parası firmaya ödeniyor. Ancak söz konusu B.O.M markalı gübrede böyle olmadı. Gübretaş ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği arasında yapılan protokolde gübrenin parasının 10 gün içinde ödenmesi öngörüldü.

B.O.M GÜBRE İLE EMSAL DİĞER ÜÇ AYRI ÜRÜNÜN İÇERİĞİ VE FİYATLARI ŞU ŞEKİLDE


30-60 LİRALIK GÜBRE ÇİFTÇİYE 350 LİRADAN SATILACAKTI

Söz konusu protokole göre sıvı gübrenin 20 litresi Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'ne 300 liradan satılacaktı. Ancak piyasada bu gübrenin içeriğinden daha kaliteli emsallerinin fiyatları 30 lira ile 60 lira arasında değişiyor. İçeriği Bakanlıktan alınan tescille uyumlu olmayan söz konusu gübre, Tarım Kredi Kooperatiflerine 6 kat daha pahalı satılacaktı. Kooperatiflerde bu gübreyi çiftçiye 350 liradan satacaktı. Yani piyasada emsalleri 30 ile 60 lira arasında satılan bir gübre, çiftçiye 350 liradan satılacaktı.