Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nde gazetecilerle bir araya geldi. İsa Gök, şeker fabrikaları ve nişasta bazlı şekerlerle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de, Avrupa ülkelerine göre yüksek kotası bulunan nişasta bazlı şekerlerin bu yıl Bakanlar Kurulu kararıyla kotasının ilk kez artırılmadığını hatırlatan Gök, bu kararın sektör için önemine işaret etti. Ancak şeker sektörünün bir yıldır denetlenemediğine vurgu yapan Gök, “Bakanlar Kurulu'nun 15 yıl sonra ilk kez nişasta bazlı şekerlerin kotasını artırmamasına sevinemedik. Çünkü Şeker Kurulu üyelerinin atanmamasından dolayı sektörde büyük bir denetimsizlik var. Kotası artırılmadı ancak Cargill'in şu anda ne kadar üretim yaptığını bilmiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

AMERİKA'DA ÖZEL SEKTÖRÜN ŞEKER FABRİKASI YOK!

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunda hükümetin, çiftçi, şeker işçisi ve devletin içinde bulunduğu bir modelle fabrikaları yeniden yapılandırması gerektiğini vurgulayan Gök, “Dünyanın en liberal ülkesi olan Amerika'da bile özel sektör fabrikası yok. Avrupa ve Amerika'da şeker fabrikaları kooperatifler eliyle çalıştırılıyor. Geçmişte bazı ülkeler şeker fabrikalarını özelleştirmiş ancak bundan büyük zarar görmüşler. Türkiye şeker fabrikalarında bu hataya düşmemeli" diye konuştu.

KAYNAK: SADETTİN İNAN / MİLLİ GAZETE