Hükümet şeker fabrikalarını yangından mal kaçırır gibi alelacele satışa çıkarırken, şeker fabrikalarının tarihi ile ilgili acı bir gerçek ortaya çıktı. Merhum Adnan Menderes'in idam sehpasına giderken, Cuntacıların mahkemesinde Erzurum'a yaptırdığı şeker fabrikasından dolayı da sorgulandığı gün yüzüne çıktı.
TÜRKŞEKER eski Genel Müdürü Ertan Yülek, şeker fabrikalarının Cargill'in hazırladığı iki rapora istinaden birden bire özelleştirilmeye çıkarıldığını belirterek, fabrikaların tek tek ya da blok satılması durumunda fabrikalarda üretimin mümkün olmadığını vurguladı.

TÜRKŞEKER eski Genel Müdürü Ertan Yülek, ülkenin stratejik şeker fabrikaları ile ilgili olarak bugüne kadar bilinmeyen tarihi bir gerçeğe dikkat çekti. 1991-1992 yılları arasında TÜRKŞEKER'in Genel Müdürlüğünü yapan Ertan Yülek, 27 Mayıs Darbesinin ardından asılarak idam edilen Başbakan Adnan Menderes'in yargılandığı Yassıada mahkemesinde Erzurum'da yaptırılan şeker fabrikasından dolayı hesaba çekildiğini kaydetti.

Erzurum Şeker Fabrikası'nın Menderes'in Başbakanlığı döneminde yaptırıldığını hatırlatan Yülek, “Nitekim 1960 ihtilalinde Adnan Menderes'i Yassıada mahkemesinde sıgaya çektiler. Erzurum'da şeker pancarı olmadığı halde niye oraya şeker fabrikası kuruldu diye sorguladılar" dedi.

MİLLİ GAZETE ŞEKER FABRİKALARI İLE İLGİLİ HABERİNİ BUGÜN YİNE BİRİNCİ SAYFADAN VERDİ.

DARBECİ CEMAL GÜRSEL PAŞA TARİHİ İTİRAF: 'ŞEKER FABRİKALARININ DEĞERİNİ ANLAYAMAMIŞIZ!'

Şeker fabrikası olmadan pancar üretiminin olmayacağını kaydeden Yülek, “Bu hakikat ortada iken darbeciler Menderes'i kurulan şeker fabrikasından dolayı hesaba çekti" ifadesinde bulundu. Ancak şeker fabrikalarının önemini 27 Mayıs darbesini yapanların sonradan anladıklarını vurgulayan Yülek, “27 Mayıs Darbesinin lideri Cemal Gürsel Paşa, daha sonra 'biz bunu sorguladık ama şeker fabrikasının ve pancarın değerini anlayamamışız' diyerek yaptıkları hatayı itiraf etmiştir" dedi.

TÜRKİYE PANCAR ÜRETİMİNDEN ÇEKİLİR!

Türkiye'nin stratejik kuruluşları olan şeker fabrikalarının tarihi ile ilgili olarak gazetemize çarpıcı değerlendirmelerde bulunan TÜRKŞEKER eski Genel Müdürü Ertan Yülek, şeker fabrikalarının satılması durumunda Türkiye'nin pancar üretiminin tehlikeye gireceğinin altını çizdi. “Bu özelleştirme modeli ile fabrikalar satılırsa bir çoğu kapanır. Burayı alanlar arsaları için alacaklardır" uyarısında bulunan Yülek, şeker fabrikalarının ve şeker pancarının ülke tarımı ve sanayisi için önemine işaret etti.

İLK ŞEKER FABRİKASI YUMURTA PARALARI İLE KURULDU

Türkiye'de ilk şeker fabrikasının Nuri Şeker tarafından çok zor şartlar altında Uşak'ta kurulduğunu hatırlatan Yülek, “30 Ağustos 1922'den hemen sonra Uşaklı Molla Zade Nuri efendi, çok asil bir hareketle, 'hayvan pancarı hayvanlara yediyoruz ama şekeri de ithal ediyoruz niye şeker fabrikalarını kendimiz kurmayalım' diye teşebbüse geçer. Bütün Uşak ahalisinin de yumurta parlarını sermaye olarak gösterebileceğini düşünür" dedi.

TÜRKİYE SATHINA MİLLİ SELAMET DÖNEMİNDE YAYILDI

1950'ye kadar Türkiye'de 4 tane şeker fabrikasının bulunduğunu, Demokrat Parti döneminde yeni bir modelle bugünkü kooperatif fabrikalarının kurulduğunu anımsatan Yülek, şeker fabrikalarının asıl Türkiye sathında yayılmasının Milli Selamet Partisinin hükümet ortağı olduğu 1970'li yıllarda uygulanan ağır sanayi hamlesi ile mümkün olduğunu bildirdi. Milli Görüş Lideri merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın Başbakan Yardımcılığı döneminde bugün hala üretimini devam ettiren 7 şeker fabrikasının temelinin atıldığını vurgulayan Yülek, şunları kaydetti:

ŞEKER FABRİKALARI SADECE ŞEKER ÜRETMİYOR

“Şeker fabrikalarını sadece şeker üreten bir fabrika olarak görmek doğru değil. Çünkü Türkiye'de kontrollü ziraatı ilk başlatan ve geliştiren şeker fabrikalarıdır. Ne yapıyorlar? Küspe ile hayvancılık çiftlikleri yapıyorlar, ne kadar arazi ekilecek bunu tespit ediyorlar, gübresini tohumunu veriyorlar. Çıkan pancarı alıyor, sonra da bir tarafta şeker ve melas üretiyorlar, ispirto üretiyorlar. Ve köylüye küspe veriyor. Hayvancılığı destekliyorlar.

ŞEKER FABRİKALARI KIRSAL KALKINMA PROJESİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ

Şeker fabrikaları ekim zamanı ektiriyorlar, sulama zamanı sulattırıyorlar ve söküm zamanı da söküme nezaret ediyorlar. Dolayısıyla tam bir kırsal kalkınma projesidir bu. Ziraata dayalı sanayileşmenin en güzel örneğini teşkil ediyor. Dolayısıyla şeker fabrikası tarımı, toprağı geliştiriyor. çiftçiyi geliştiriyor."

VERİMSİZ ARAZİLERDE İMDADA PANCAR YETİŞİYOR

Şeker pancarının önemine işaret eden Yülek, konuşmasına şöyle devam etti: “Pancar, sadece şeker elde edilen bir ürün değil. Çok iyi bir münavebe bitkisi, toprağı nadasa bırakmadan buğday ekebiliyorsunuz. Bundan dolayı Orta Anadolu'da verimli olmayan topraklarda pancar imdada yetişiyor. Ayrıca pancar çok iyi bir çevre dostu. Bir dönüm pancarın havaya verdiği oksijen miktarı 7 dönüm ormana bedel. Onun için bir Alman bilgini, 'pancar olmasaydı icat edilmesi lazım gelen bir bitkidir' diyor."

DÜNYADAKİ ÖRNEKLER ORTADA

Şeker fabrikalarının üretimini sürdürebilmesi için dünyadaki örneklerde olduğu gibi yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Ertan Yülek, şunları kaydetti: “Şimdi yeni bir model teklif ediyorum. Altın hisse Türk Şeker'de olmak şartıyla fabrikalara pancar ekicileri, şeker işçileri ve halk ortak edilmeli. Ancak böyle bir modelle bu fabrikalar yaşayabilir.

BLOK SATIŞ FABRİKALARI KAPATIR!

Mademki fabrikalar zarar ediyor, devlette bundan kurtulacaksa bu şekilde bir modelle fabrikalar yapılandırılmalı. Ticaret ve sanayi odaları da ortak olabilir. Bu suretle fabrikaların hem yaşamaları temin edilir hem de kırsal kalkınma aracı olarak hayatını devam ettirir. Yoksa blok satış, bu fabrikaları ileride kapatır"

TARIMDANHABER