ÖZEL HABER

Sermayeyi tekelleştiren değil tabana yayan bu modelle çiftçi ve işçi, çalıştıkları fabrikanın karına ortak edilecek. Getirilecek SPK denetimi ile de fabrikada oluşması muhtemel keyfi yönetimin önünü geçilecek. Bu özelleştirme modeli, özelleştirme kapsamında bulunan 25 kamu şeker fabrikası için de 'meşale' görevi görecek.

Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, fabrikanın Özelleştirme İdaresi bünyesinde bulunan yüzde 11 hissesini satın alarak çiftçi ve işçiye satacaklarını kaydetti. Akay, 2 yıl önce böyle bir girişimde bulunduklarını ancak Özelleştirme İdaresi'nin yüksek bir bedel belirlemesinden dolayı ihalenin iptal edilmek zorunda kaldığını anımsattı. Akay, “Geldiğimiz noktada fabrikanın mali yönden güçlenmesi bizim de elimizi kuvvetlendirdi. Bu konuda Özelleştirme İdaresi'ne yeni bir model önerdik" dedi.

HAKKANİYET ÖLÇÜSÜNDE SERMAYE TABANA YAYILACAK

Amaçlarının hakkaniyet ölçüsünde sermayeyi tabana yaymak olduğunu bildiren Akay, bundan dolayı Özelleştirme İdaresine firmaların değil kişilerin oluşturduğu konsorsiyumun girebileceği bir ihale modelini önerdiklerini söyledi. Kendilerinin bu teklifine Özelleştirme İdaresi'nin olumlu yaklaştığını kaydeden Akay, “Özelleştirme İdaresi tamamen çiftçilerin istediği gibi bir ihale şartnamesi hazırlayacak. Çiftçi ve çalışanlar bir kişiye vekâlet verecekler. Vekâleti alan kişi de ihaleye katılacak" diye konuştu.

2 BİN LİRA İLE FABRİKAYA ORTAK OLABİLECEKLER

Yüzde 11'lik hisseye ortak olmak için binlerce çiftçinin vekalet vermesini beklediklerini vurgulayan Akay, yaptıkları hesaba göre de fazla bir yük getirmeden çiftçi ve işçinin fabrikaya ortak olabileceklerini kaydetti. 10 bin kişinin ortak olması ve ihalenin de tahmin ettikleri rakam üzerinden sonuçlanması durumunda bir çiftçinin 10 bin lira ile fabrikanın yüzde 11'lik hissesine ortak olabileceğine dikkat çeken Akay, 10 bin liranın da 5 taksitte ödeneceğini bildirdi.

Fabrikanın geçmişteki kötü yönetiminden dolayı zor günler geçirdiğini ancak bugün tarihinde ilk kez ortaklarına kar dağıtabilir hale geldiğini anlatan Akay, “Bu yönetim anlayışı devam ettiği sürece buraya ortak olacak çiftçi ve işçi kardeşlerimiz sadece ilk taksiti ödeyecekler. Kalan taksitleri ise fabrikanın yüksek karından pay sahibi olacakları için buradan rahatlıkla ödeyebilecekler"

KAYSERİ ŞEKER SPK DENETİMİNE GİRECEK

Bu modelin hayata geçmesi durumunda çiftçi ve işçinin fabrikaya ortak olarak sermayenin tabana yayılacağını ve en önemlisi SPK denetimine gireceği için fabrikanın bir daha geçmişte yaşadığı sıkıntıları yaşamasının önüne geçileceğini belirten Akay, “Asıl önemlisi ise özelleştirme kapsamında bulunan 25 kamu şeker fabrikası için meşale yanmasına sebep olabilir" dedi.