ÖZEL HABER / Gübretaş'ın, gemicilik faaliyetinde bulunduğu Negmar'daki yüzde 40 hissesi dün Asyagaz'a 21 milyon 50 bin TL'ye satıldı. Geçen yıl aynı hisseler 21 milyon 200 bin dolara satılacaktı. Ancak birileri tarafından bu satış işlemi engellenmişti. 1 yıl önce yapılan satış işleminin engellenmesinden dolayı Gübretaş, ciddi bir zarar etti. Dünkü ihalenin de engellenmeye çalışıldığı kaydediliyor. Bu ihalenin de iptal edilmesi durumunda Gübretaş'ın zararının daha da büyüyeceğine dikkat çekiliyor. Gübretaş'ın kavgalı ortağı Mehmet Koç'un ise bu ortaklığı bitirmek istemediği belirtiliyor.

Dün yapılan ihale sonuçları ile ilgili olarak Gübretaş'tan KAP'a yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Şirketimizin Negmar Denizcilik Yatırım A.Ş.'deki hisselerinin satışı amacıyla ihaleye çıkılmasına ve tekliflerin alınmasına, alınan tekliflerin Yönetim Kurulu tarafından 18.11.2016 tarihindeki Yönetim Kurulu toplantısında değerlendirilerek karara bağlanması için satış hazırlıklarının yapılmasına ve bu kapsamdaki ilgili tüm iş ve işlemlerinin yapılması hususunda İdare'nin yetkili kılınmasına karar verildiği duyurulmuştu.

İştirakimiz Negmar Denizcilik Yatırım A.Ş.'nin 57.000.000-TL nominal bedelli payının %40'ına tekabül eden payların satışı amacıyla 18.11.2016 tarihinde yapılan ihaleye Raintrade Petrokimya ve Dış Ticaret A.Ş. ve Asyagaz Enerji ve Petrokimya Ürünleri Turizm San. Tic. A.Ş. teklif sunmuş olup;

Verilen teklifler, yapılan açık arttırma ve pazarlık sonucunda yapılan değerlendirmede, şirketimize ait payların Asyagaz Enerji ve Petrokimya Ürünleri Turizm San. Tic. A.Ş.'ne, Negmar ve bağlı şirketler lehine şirketimizin banka ve diğer 3. şahıslar nezdindeki tüm yükümlülüklerinin (kefalet, garantörlük vb. tüm mükellefiyetler) alıcı şirket tarafından devralınması şartıyla 21.050.000-TL bedelle satışına, söz konusu mükellefiyetlerimizin ve hisselerimizin devri ve satış ile ilgili tüm işlemleri yapma hususlarında İdare'nin yetkili kılınmasına karar verilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

GÜBRETAŞ'IN NEGMAR'DAKİ HİSSE SATIŞI NE ANLAMA GELİYOR?

Gübretaş, aslında uzun zamandır Negmar'daki yüzde 40 hissesini satarak gemicilik işinden çıkmak istiyordu. Tarım Kredi Kooperatifleri eski Genel Müdürü İrfan Güvendi döneminde Negmar'daki hisselerin satışı gündeme gelmiş ve Raintrade 21 milyon 200 bin dolardan satış süreci başlatılmıştı. Ancak çıkarılan dedikodulardan dolayı bu satış işleminden vazgeçilmişti.

Negmar'da, Gübretaş'ın kavgalı olduğu Mehmet Koç'un da yüzde 20 hissesi bulunuyor. İrfan Güvendi döneminde yapılan satış işleminin iptal edilmesinde de Mehmet Koç'un etkili olduğu iddia edilmişti.

ÇİFTÇİYE ZARARI BÜYÜK OLDU!

Bir yıl önce bu satış işlemi gerçekleşmiş olsaydı, Gübretaş Negmar'daki yüzde 40 hissesini 21 milyon 200 bin dolara satmış olacaktı. Gelinen noktada söz konusu hisselerin dün 21 milyon 50 bin liraya satılması, geçen yıl yapılan satış işleminin engellenmesinden dolayı Gübretaş'ın nasıl bir zarar ettiğini gözler önüne seriyor.

Negmar'ın değerinin bu kadar düşmesinde dünyadaki emtia fiyatlarının düşmesi ve dolardaki artış gösteriliyor. Negmar'ın 150 milyon dolar borcu olduğu belirtiliyor. Sadece dolardaki artıştan dolayı şirketin ciddi bir değer kaybettiği ifade ediliyor.

ORTAKLIĞIN BİTİRİLMESİ DAHA NETLİK KAZANMADI

Gübretaş'ın, Negmar'daki satış işleminin bu sefer gerçekleşip gerçekleşmeyeceği de daha netlik kazanmadı. Her ne kadar ihale dün yapılsa da 10 günlük sözleşme süreci bulunuyor. Mehmet Koç'un, kredibilitesinden dolayı Gübretaş'ın Negmar'daki ortaklıktan ayrılması taraftarı olmadığı kaydediliyor. Bu anlamda Mehmet Koç'un dünkü ihale için şartname almasına rağmen teklif vermemesi anlamlı bulunuyor. İhaleyi alan Asyagaz, 10 gün içinde sözleşmeyi imzalarsa, çiftçi kuruluşu olan Gübretaş, uzun zamandır kavgalı olduğu Mehmet Koç ile ortaklığını bitirmiş olacak.