Nişasta bazlı şekerlere getirilmek istenen ve şeker pancarı ile çiftçinin ölüm fermanı anlamına gelen skandal kota kıyağı haberi, Cargill'i aşırı derecede rahatsız etti. Şeker Gibi Kıyak! manşet haberimizle kamuoyunun kota kıyağından haberdar olmasından tedirgin olan Cargill, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklama ile hedef saptırarak kota kıyağının üstünü örtmeye çalıştı.

Kota kıyağı ile ilgili olarak gazetemize bir yalanlama gönderemeyen Cargill, Anadolu Ajansına yaptığı açıklama ile sözde şeker fiyatları üzerinden kıyağın üzerine örtmeye çalıştı. Ama bunu yaparken de kendisini ele verdi! Türkiye'de sözde şeker fiyatlarının çok yüksek olmasından şikayetçi olan Cargill, ama nedense kendisinin ürettiği nişasta bazlı şekerlerin Türkiye'de ABD'den bile yüzde 70 daha pahalı satıldığını görmezlikten geldi.

Şeker pancarının ve çiftçinin ölüm fermanı anlamına gelen kota kıyağının 'Şeker gibi kıyak' manşet haberimiz ile deşifre olması Cargill'in bütün hesaplarını bozdu. Kamuoyunda büyük infiale neden olan kota kıyağı üzerine bir açıklama yapmak zorunda kalan Cargill'in, 'kota kıyağını' şeker fiyatları üzerinden savunması dikkat çekti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan, Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı ile nişasta bazlı şekerlere getirilmek istenen kota kıyağını yalanlayamayan Cargill, Türkiye'de şeker fiyatlarının çok yüksek olduğunu ileri sürdü. Cargill'in bu tavrı, kota kıyağı ile ilgili 'hedef saptırmaya çalışıyor' şeklinde algılandı.

ŞEKER GİBİ KIYAĞIN DEŞİFRE OLMASI HESAPLARI BOZDU!

Skandal kota kıyağının özüne dair bir açıklama yapamayan Cargill, 'Şeker Gibi Kıyak' manşet haberini kastederek, bu haberlerin “Yıllar boyu yüksek şeker fiyatlarıyla edinilen haksız kazanımların kaybedilme korkusuyla" yapıldığını ileri sürdü. Üretimlerini doğrudan iki katına çıkaracak olan ve Türkiye'de şeker pancarı üretimini bitirecek olan skandal kota kıyağını yalanlayamayan Cargill, açıklamasında şunlar kaydedildi:

KIYAĞA SERBEST PİYASA GEREKÇESİ!

“Son günlerde basında yer alan 'Üretim Reform Paketi Şeker Kanunu Değişikliği' ile Cargill'i hedef alan ilgili yanlış haberler de bu duruma bir örnek teşkil etmektedir. Cargill, her alanda olduğu gibi şeker üretim pazarında da serbest piyasa şartlarının oluşturulmasına, düzgün rekabetin oluşmasıyla pazarda sağlıklı büyümenin gerçekleşeceğine, bunun sonucunda da tüketicilerin fayda göreceğine inanmaktadır.

MİLİ GAZETE'NİN NASIL HAKSIZ BİR KAZANIMI OLABİLİR?

Uzun yıllar boyu halkımızı dünyanın en pahalı şekerine mahkum ederek, asılsız haberlerle, bilimsel ve teknolojik temellerden tamamıyla uzak hamasi sağlık söylemleriyle kamuoyu kandırılmaya çalışılmıştır. Bu uğraşların yıllar boyu yüksek şeker fiyatlarıyla edinilen haksız kazanımların kaybedilme korkusuyla ortaya konulan tepkiler olduğuna inanıyoruz"

Bilindiği üzere kota kıyağının hain darbe girişiminden dolayı kamuoyunun dikkatlerinin farklı yönde olduğu bir dönemde yangından mal kaçırırcasına yapılmak istenmesi dikkat çekmişti. Şeker pancarına büyük darbe vuracak olan buna karşılık Cargill'in üretimini en az iki katına çıkaracak olan kota kıyağının ortaya çıkması kamuoyunda da büyük tepki çekmişti. Açıklamasında, 'serbest piyasa şartlarından' dem vuran Cargill'in, tarım ve çiftçiyi yakından ilgilendiren bir konunun gündeme gelmesi ve kamuoyu tarafından tartışılmasından rahatsızlık duyması anlamlı bulundu.

HALKA VERİR TALKINI, KENDİ YUTAR SALKIMI!

Diğer yandan Cargill, şeker fiyatları üzerinden kota kıyağını aklamaya çalışırken kendisini de ele verdi. Türkiye'de nişasta bazlı şekerler, dünya borsa fiyatlarının yüzde 90, ABD'den ise yüzde 70 daha pahalı satılıyor. Yani Cargill, glikoz, fruktoz ve izoglikoz şuruplarını Türkiye'de, ABD'den bile yüzde 70 daha fazla karla satıyor. Bu rakamlar ortada iken Cargill'in Türkiye'deki şeker fiyatlarından sözde şikâyetçi olması büyük bir çelişki olarak görüldü.

CARGİLL'İN HAKSIZ KAZANCI SAYIŞTAY TARAFINDAN BELGELENMİŞTİ

Açıklamanın son bölümünde, Cargill'in, şeker sektörüne yönelik yasal düzenlemeler ve reformların sektör temsilcileri ile üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirileceği ifade edildi. Ancak bu ifade de çok manidar bulundu. Bilindiği üzere şeker piyasasını düzenlemekle görevli olan Şeker Kurumu'nun nişasta bazlı şekerlerin kotasının artırılması konusunda Bakanlar Kurulu'nu yanlış yönlendirdiği ortaya çıkmıştı. Sayıştay, nişasta bazlı şekerlerin kotasının bu yanlış yönlendirmeden dolayı her yıl artırıldığını belgelemişti. İhtiyaç olmadığı halde artırılan bu NBŞ kotalarından dolayı da Cargill ve diğer 4 NBŞ firması büyük kazanımlar elde etmişti.

Milli Gazete