Çiftçinin şirketi olan GÜBRETAŞ'ın Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden bölge birliklerine ve bağlı kooperatiflere sattığı B.O.M isimli sıvı gübreyle ilgili gündeme gelen iddialardan sonra gübreyi üreten firmanın söz konusu gübrenin içeriği ile ilgili verdiği bilgilerde değişikliğe gittiği ortaya çıktı.

B.O.M Gübreyi üreten firmanın sayfasında yapılan tanıtımda, 'mikroorganizmalar ve enzimler sayesinde topraktaki mikrobiyal aktiviteyi artırır' ifadeleri kaldırıldı. Söz konusu değişikliğin GÜBRETAŞ ve B.O.M Gübre ile ilgili gündeme gelen iddialardan sonra yapılması dikkat çekerken, gübrenin içeriği ile ilgili kaygıları da artırdı.

MİKROORGANİZMALAR VE ENZİMLER TANITIMDAN ÇIKARTILDI!

Gübre firmasının web sayfasında B.O.M'un içeriği ile ilgili verilen bilgilerde önce şu ifadeler yer alıyordu: “İçerisinde ihtiva ettiği özel kombinasyon yüzde 100 yerli üretimi mikroorganizmalar ve enzimler sayesinde topraktaki mikrobiyal aktiviteyi artırır. Ayrıca dolgu maddesi olarak organik madde, organik karbon, organik azot ve potasyum sayesinde toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısını iyileştirir."

Ancak B.O.M Gübre ve Gübretaş ile ilgili gündeme gelen iddialardan sonra söz konusu gübrenin içeriği ile ilgili bilgilerde değişikliğe gidilerek, bu sefer şu ifadelere yer verildi: “İçerisinde ihtiva ettiği özel kombinasyon yüzde 100 yerli üretimi sayesinde topraktaki aktiviteyi artırır. Organik madde, organik karbon, organik azot ve potasyum sayesinde toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısını iyileştirir.

Yani yapılan değişiklikle gübrenin tanıtımında 'mikroorganizmalar ve enzimler sayesinde topraktaki mikrobiyal aktiviteyi artırır' ifadesi 'sayesinde topraktaki aktiviteyi artırır' şeklinde değiştirildi.