Başbakan Binali Yıldırım, Milli Gazete'nin ortaya çıkardığı 'şekerde skandal satışa' adres göstermeden tepki gösterirken, şeker fabrikasına karşılık Erzincanlı hemşehrilerine hipodrom sözünü yeniden hatırlattı. Kamuoyundaki tepkilere rağmen şeker fabrikaları çok ucuz fiyata satılırken, Albayraklar'a satılan Erzincan Şeker Fabrikası ise büyük bir skandalı ortaya çıkarmıştı. Skandal satış haberimize, 'Erzincan şeker fabrikası ile ilgili kafalar karıştırılıyor' şeklinde tepki gösteren Başbakan Yıldırım, tepki çekmemek için kapanmasına kesin gözle bakılan Erzincan Şeker Fabrikası'nın Erzurum Şeker Fabrikası ile çalışacağını ileri sürdü.

Milli Gazete'ten Sadettin İnan'ın haberine göre, şekerde skandal satış haberimiz gözlerin yeniden şeker fabrikalarına çevrilmesine neden olurken, Başbakan Binali Yıldırım, isim vermeden haberimizi eleştirdi. Erzincan Şeker Fabrikası üzerine kafaları karıştıranlar olduğuna işaret eden Yıldırım, skandal satışı “Erzincan Şeker Fabrikası ile Erzurum Şeker Fabrikasını birleştirdik. İkisi beraber çok daha fazla kapasiteyle çalışacak" şeklinde savundu.

BÜYÜK BİR SKANDAL ORTAYA ÇIKMIŞTI!

Bilindiği üzere Erzurum ve Erzincan şeker fabrikaları ayrı ayrı satışı çıkarılırken, alıcı çıkmamasından dolayı Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı olmadan birleştirilerek yeniden satışa çıkarılmıştı. Yapılan özelleştirme ihalesine sadece iki firma katılırken, firmalardan birisi hiçbir artırım yapmadan ihaleden çekilmişti. İhale başlangıç bedelini sadece 100 bin lira artıran Albayraklar, her iki fabrikayı da 287 milyon lira gibi çok komik bir rakama almıştı.

ARSA DEĞERİNİN ÜÇTE BİR FİYATINA SATILDI

Ancak asıl skandal, Erzincan Şeker Fabrikası için belirlen fiyat olmuştu. Erzurum Şeker Fabrikası tek başına satışa çıkarıldığında ihale başlangıç bedeli 211 milyon lira olarak belirlenirken, Erzurum ve Erzincan Şeker fabrikalarının ihale başlangıç bedeli ise 286 milyon 900 bin lira olarak belirlenmişti. Erzurum şeker fabrikası için belirlenen ihale başlangıç bedeli dikkate alındığında Erzincan şeker fabrikası, 77 milyon lira gibi çok komik bir rakama satılmış oldu. Şehrin merkezinde bulunan Erzincan Şeker Fabrikası'nın arazisine ise 240 milyon lira değer biçiliyor.

KAMUOYUNDA RAHATSIZLIĞA NEDEN OLDU

Erzincan Şeker Fabrikası'na bir yıl önce doğalgaz ve diğer yatırımlar için harcanan 23 milyon lira ise satıştaki skandalı daha da büyütmüştü. Özelleştirme ihalesindeki bu ince ayrıntının Milli Gazete tarafından ortaya çıkarılması, kamuoyunda ciddi rahatsızlığa neden oldu.

KAFALARI KARIŞTIRANLAR VAR!

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunda uzun bir süredir görüş beyan etmeyen Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün memleketi Erzincan'da katıldığı bir toplu açılış töreninde “Erzincan Şeker Fabrikası üzerine kafaları karıştıranlar var" dedi. Binali Yıldırım, Erzincan Şeker Fabrikası ile Erzurum Şeker Fabrikasını birleştirdiklerini ve ikisinin beraber çok daha fazla kapasiteyle çalışacağını iddia etti.

RAKAMLAR BAŞBAKANI DOĞRULAMIYOR

Başbakan Binali Yıldırım, Erzincan Şeker Fabrikası'nın çok daha fazla kapasite ile çalışacağını iddia etse de bu fabrikanın özel sektörün elinde çalışması mümkün görünmüyor. Erzurum Şeker Fabrikası günlük 4 bin tonluk işleme kapasitesi bulunurken, Erzincan Şeker Fabrikası'nın ise 2 bin tonluk işleme kapasitesi bulunuyor. Her iki fabrikayı da çalıştırmak alıcı firma için karlı bir üretim olmayacak. Bundan dolayı alıcı firma, kendisine tahsis edilen kota karşılığında şeker üretimini tek başına Erzurum Şeker Fabrikasında üretmek isteyecek. İhale şartnamesi de buna bir engel koymuyor. Yani alıcı firma, Erzincan Şeker Fabrikası'nın şeker kotasını, Erzurum Şeker Fabrikası'na aktarabilecek.

5 YILI BEKLEMEDEN KAPANACAK

Alıcı firma, kendisinden istenilen 77 bin 200 ton şeker üretim şartını tek başına Erzurum Şeker Fabrikası'nda yerine getirebileceği için Erzincan Şeker Fabrikası da 5 yılı beklemeden kapanacak.

TEPKİ ÇEKMEMEK İÇİN FABRİKANIN ÇALIŞACAĞI SÖYLENİYOR

Rakamlar ve ihale şartnamesi ortada dururken Başbakan Binali Yıldırım'ın tepki çekmemek için Erzincan Şeker Fabrikası'nın Erzurum Şeker Fabrikası ile birlikte çalışacağını iddia etti.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ BİLE BİR FABRİKA ETMİYOR!

Erzincan Şeker Fabrikası'nın kapanması, bölge ekonomisine de büyük bir darbe vuracak. Şeker fabrikası, Erzincan'ın tüten tek bacası konumunda bulunurken, doğrudan ve dolaylı olarak 20 bin Erzincanlı bu durumdan olumsuz etkilenecek. Övünülerek anlatılan Erzincan organize sanayi bölgesinde bile 700 kişi çalışmazken, sadece şeker fabrikasından doğrudan 600 kişi ekmeğini kazanıyordu.

FABRİKAYA KARŞILIK HİPODROM SÖZÜ!

Erzincan Şeker Fabrikasının kapanmasına kesin gözle bakılırken, Başbakan Binali Yıldırım'ın Erzincanlılara hipodrom sözü vermesi dikkat çekti. Erzincan'a hipodrom yapımımı uzun bir süredir gündemde tutulurken, Başbakan Binali Yıldırım'ın, önceki gün toplu açılış töreninde hipodrom sözünü yeniden hatırlatması manidar bulundu.

TOPLU AÇILIŞA ŞEKER TEPKİSİ!

Diğer yandan, Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı toplu açılış töreninin önceki programlara göre sönük geçmesi dikkat çekti. Erzincanlıların Merkez Spor Salonu'ndaki programa pek ilgi göstermemesi 'şeker özelleştirmesine karşılık tepki' olarak değerlendirildi.

TARIMDANHABER