Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde kimsenin mağdur olmayacağını iddia eden Ağbal, şeker üretimi ve arzında istikrarın sağlanması için pazarlanacak şeker miktarı, beyaz şeker ve diğerleri için ayrı ayrı olmak üzere dönemsel kotalar belirlendiğini açıkladı.

Nişasta bazlı şekerde (NBŞ), Bakanlar Kurulu'nun gerektiğinde kotayı yüzde 50 oranında artırıp, azaltabildiğini hatırlatan Ağbal, “Üretimi çok değişkenlik gösteriyor. Ülkemizde NBŞ kotasının artışı söz konusu olmayıp aksine pancar şekeri üretiminde miktar ve oran olarak artış, üretiminde ise oransal olarak düşüş yaşanmaktadır" dedi.

Türkiye için şeker fabrikalarının büyük önem taşıdığını iddia eden Ağbal, özelleştirmede arz güvenliğini sağlayacak şekilde pancar üreticisi, fabrikaların devamlılığı, çalışanların iş güvenliği ve üretimi esas aldıklarını ileri sürdü.

Ağbal, Doğu illerindeki fabrikaların da mevcudiyetini devam ettireceklerini belirtti. Ancak Ağbal, bu fabrikaların üretim bütünlüğü bozulduktan sonra üretimlerini nasıl sürdüreceklerine dair bilgi vermedi.

Çalışanların bir çoğunun mağdur olacağı ortaya çıkarken Bakan Ağbal, çalışanlarla ilgili üç alternatif için de şunları kaydetti: "Memur olanlar isterse diğer fabrikalarda çalışmaya devam edecek. Özlük hakları korunarak başka kamu kurumlarına nakil olabilecek. Talep ederlerse özelleştirilen fabrikalarda kalabilecekler. İşçilerden emekliliği dolmayanlar Türk Şeker Fabrikaları'nda çalışmaya devam edecek. Dileyenler diğer kamu kurumlarında yılda 12 ay çalışma hakkıyla istihdam edilecek."

YERLİ YATIRIMCIYA TEMİNAT DESTEĞİ

Bakan Ağbal, şeker fabrikalarının sosyal özelleştirme yaklaşımıyla satışa çıkarıldığını belirterek, üretim sahasının dışında hiçbir alanının satılacak taşınmazların içine konulmadığını ileri sürdü. Ağbal, yerel yatırımcıdan daha fazla talep gelmesi için geçici teminat tutarını düşük tuttuklarını da belirtti.

TARIMDANHABER