Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifiyle 1926'da ülkenin şeker ihtiyacını karşılamak amacıyla üretime başlayan fabrikada üretim çiftçinin şeker pancarı yerine başka ürüne yönelmesinden dolayı 2013'te durmuştu.

Bu yıl çiftçilerin yeniden pancar üretimine yönelmesiyle fabrikada üretim yeniden başlayacak. Kırlareli, Edirne, Tekirdağ, İstanbul ve Çanakkale çiftçisinin ürettiği 200 bin ton pancarı işleyecek fabrikanın bölgeye yıllık 100 milyon liralık katma değer oluşturması bekleniyor.

2016'DA ÇALIŞMAZ İSE BİR DAHA ÇALIŞMAZ

Fabrika Müdürü Fikri Cömert, “2013'te bölgemizde pancar üretiminin 16 bin tona düşmesiyle fabrikamızın üretimine ara verildi. Üretimimizi 2015'te 60 bin tona çıkarttık. Ancak fabrikamız halen çalışmıyor. 2016'da da fabrikamız çalışmaz ise bir daha çalışmasına imkan yok. Çünkü malzemeler erozyona uğramış durumda. Bir zamanlar 600 bin ton pancar işleyen fabrikamızın tekrar üretime geçmesi için çalışıyoruz" diye konuştu. Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Orhan Saltık ise fabrikanın bu yıl üretime geçeceğini, “uyuyan devin uyanacağına" dikkat çekti.

Kaynak: Gazete Vatan