Müyesser Yıldız, önceki günkü yazısında 'Nesillerimizi zehirleyen ABD şirketi Cargill'i kovacak mıyız?' dedi. Yıldız, yazısının ilgili bölümünde şunları kaydetti:

“ABD'nin ekonomik tehditlerinin üzerinden 11 gün geçti. Bu kriz vesilesiyle şapkayı önümüze koyup, “Nerede yanlış yaptık?” diye düşündük ve o hataları ortadan kaldırmak için bir paket hazırladık mı?

Misal Şeker Fabrikalarının satışını durdurduk mu? Ele güne satılmış varlıklarımızın millileştirilmesini düşünüyor muyuz?

Tarım ve hayvancılığı ayağa kaldırmak için ne yapacağız?

Nesillerimizi zehirleyen ABD şirketi Cargill'i kovacak mıyız?

NBŞ KOTASININ NEREDEYSE TAMAMINA YAKINI ABD'Lİ FİRMALAR TARAFINDAN KULLANILIYOR!

Bilindiği üzere Türkiye'de nişasta bazlı şekeri kotalı olarak üreten 5 firma bulunuyor. En son yapılan düzenlemeyle nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülürken, bu yüzde 5 kotanın da neredeyse tamamına yakını iki ABD'li firma tarafından kullanılıyor. ABD'nin küresel şirketi Cargill, yüzde 5 NBŞ kotasından yarıya yakını yani yüzde 44 pay alıyor. Cargill, Ülker ile ortaklığından dolayı da yüzde 7 dolaylı kotası bulunuyor. Bir diğer ABD şirketi olan Amylum Nişasta ise yüzde 5 kotadan, yüzde 31 pay alıyor. Toplamda iki ABD'li şirketin NBŞ üretim kotası, yüzde 82'yi buluyor.

TARIMDANHABER