Hürriyet'in haberine göre, Türkiye genellikle ikinci ya da üçüncü kuşakta yok olan markalar mezarlığıdır. Ancak, bu durumu tersine çeviren girişimciler de var. İşte Kemal Kükrer markasının öyküsü tam da böyle bir örnek oluşturuyor. 1915 yılında Eskişehirli rahmetli Kemal Kükrer'in 'sirke üreterek' kurduğu firma, önce çevre illerde ardından Anadolu'nun büyük bölümünde pazar buldu. Türkiye'nin ilk 'sirke' markası unvanını taşıyan ve bu yıl 100'üncü yaşını kutlayacak 'Kemal Kükrer' 1999'de Antalya bayisi Gülel ailesi tarafından 2 milyon dolara satın alındı. Gülel ailesi, hem marka yatırımı hem de üretim yatırımı kapsamında bugüne kadar 20 milyon dolarlık yaparak yeni ürünler geliştirdi.

Ardından yabancı ortaklık da kurarak, Kemal Kükrer'i soslar başta olmak üzere gıda konusunda bir dünya markası yapmak için vizyon geliştirdi. Sonuç; geçen yıl ciro 50 milyon TL'ye ulaştı. Bu yıl 70 milyon TL'lik hedef var. Kükre A.Ş. Genel Müdürü Sabri Gülel şöyle konuşuyor:

SİRKENİN REKLAMI MI OLUR!

“Merhum Kemal Kükrer, sirke üretiminde o kadar iddialıymış Türkiye'nin ilk doğal mısır fermantasyonu ile sirke üreten markası da olmuş. Kendisi en baştan itibaren 'Ar-Ge' yapabilen bir üretim bilincine sahipmiş. Biz Antalya'da bayisiydik, Allah nasip etti 1999'da 2 milyon dolara Eskişehir'deki fabrikayı ve markayı satın aldık. 1999 yılından itibaren markaya yatırım yaptık. Sirkenin reklamı mı olur diyenlere inat reklam yatırımları yaptık. Tesisleri elden geçirdik ve son teknolojileri kullanarak ama geleneksel üretim metodundan taviz vermeyen anlayışla yola devam ettik. Geliştirilen yeni ürünler, sirke çeşitlerine eklenen sos ailesi, turşu, şalgam ve konservelerle markayı ulusal ölçekte tanınan, bilinen ve tercih edilen marka haline getirdik. Dünya sos devi Japon Ajinomoto firması ile de ortaklık kurduk.

SOS, TURŞU VE KONSERVE

Uzun süredir sos, turşu ve konserve odaklı ürün geliştiriyoruz. Çünkü markamız ana işinde çok usta ve tüketici yeni ürünlerimizi ilgiyle karşılıyor. Şu anda ürün yelpazemizde; sirke, ekşili soslar, geleneksel ekşiler, dünya mutfaklarında kullanılan soslar, acı soslar, turşu, konserve, salça, ve şalgam var. Doğal olarak sirkede çok iddialıyız. Üzüm, elma, ballı ve elma, vişne, hurma, nar ile organik sirkeler üretiyoruz. Ayrıca doğal mısır koçanı fermantasyon yöntemi ile üretilen Türkiye'nin ilk ve tek sirkesi de halen bizde. Sirkelerimiz direkt meyveden üretiliyor.

ADANA'YA ŞALGAM TESİSİ

Şalgamın iyisini üretmek için de Adana'da tesis kurduk ve geleneksel tadında 'Adana Şalgamı' üretmeye başladık. Çukurova; pamuğun, kebabın, Karacaoğlan'ın, İnce Memed'in memleketi. Bir de şalgamın… Biz şalgamı, Adanalı şalgam ustalarının tarifleriyle, doğal yöntemlerle, Avrupa standartlarındaki hijyen kurallarıyla ve son teknolojiyle Adana'da üretiyoruz. Ereğli'nin en kaliteli siyah havuçları ve ton başına kullanılan maksimum siyah havuç miktarı ile bu üretim gerçekleşiyor.

ÇOBAN SALATA SOSU

Yeni 'Salata Sosları' üzerinde ciddi çalışıyoruz. Yağ içermeyen soslar yapıyoruz. Mesela, bize mahsus çoban salata için 'çoban salata' sosu ürettik. Türk damak tadı için ayrıca Ar-Ge yapıyoruz. Anadolu ekşileri, acıları yaptık. 160 barkot ürüne çıktık. Şu anda Eskişehir, İzmir ve Adana olmam üzere 3 tesisimiz var. Çalışan sayımız 200 civarında ama mevsimsel olarak 250'ye çıkabiliyor.

KAPASİTE 15 YILDA 24 KAT BÜYÜDÜ

SABRİ Gülel, Kükre A.Ş. hakkında şu bilgileri aktarıyor: “Ortaklık yapımız şu anda; yüzde 50 Ajinomoto yüzde 50 Gülel Ailesi şeklinde. 4 kişiden oluşan yönetim kurulumuz var. Ortaklığın Gülel Ailesine ait yüzde 50'lik bölümünde; babam, kardeşim ve ben bulunuyoruz. 1999 yılında Kemal Kükrer markasını satın aldığımızda 1.500 metrekare kapalı alanımız ve yıllık 2500 ton kapasite vardı. Bugün ise 25.000 metrekare kapalı alanda 60.000 ton kapasiteye ulaştık. Kapasitemiz yaklaşık, 24 kat büyümüş oldu.

33 ÜLKEYE İHRACAT

KÜKRE A.Ş. Genel Müdürü Sabri Gülel, 2014'te 50 milyon TL ciro yaptıklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Bu yıl hedef 70 milyon TL. 2014 yılında 33 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Toplam ciromuzun yüzde 7'sini ihracat oluşturuyor. Libya, Malezya, Almanya, Hollanda, Belçika, Mısır, Dubai, Katar, İngiltere önemli ihracat noktalarımız. 2014'te ihracat rakamımız 3,5 milyon TL. Bu yıl 10 yeni ülkeye daha ihracat yaparak ciroyu 5 milyon TL'ye yükseltmeyi hedefliyoruz. 2015 için hedeflediğimiz yeni yatırım miktarı ise 4 milyon TL. Ortağımız Ajinomoto'nun küresel deneyimi ve bilgi birikiminden faydalanarak ihracat pazarımızı genişleteceğiz."