Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen ve bakanların da katıldığı "65. Hükümet'in İlk Yüz Günü" değerlendirme toplantısında hükümetin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bütün bakanlıkların çalışmalarını değerlendiren Başbakan Yıldırım, tarım ile ilgili değerlendirmesinde Kurban Bayramı'nın yaklaştığını hatırlatarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e, kurbanlıklarla ilgili bir sıkıntı olup olmadığını sordu.

Bakan Çelik, geçen yıl yaklaşık 880 bin büyükbaş, 2 milyon 700 bin küçükbaş kesildiğini belirterek, "Bu yıl 3 milyon 700 bin küçükbaş, 1 milyon 200 bin de büyükbaş hayvanımız şu anda var. Dolayısıyla herhangi bir bu konuda noksanlık söz konusu değil. Hayvan varlığımız yeterlidir. Yeterli değil çok daha üzerindedir. Spekülatif bazı değerlendirmelere konu olacak hiçbir durum söz konusu değildir." diye konuştu.

Yeniden söz alan Başbakan Yıldırım, "Bu bayram kurbanlık yerlerini sıkı kontrol altına alalım. Bir de vatandaşa fazla fiyat çekmesinler, oralara da bir göz kulak olursanız bayram üzeri iyi olur. Tadı kaçmasın bayramın." dedi.

"Tarımsal kooperatiflerin borçları 5 yıla yayıldı"

Yıldırım ayrıca, tarımsal kooperatiflerin borçlarının 5 yıla yayıldığını belirtti.

Bakan Çelik, bin 268 kooperatif, 33 bin 500 civarında da üyesinin 640 milyon lira borcunun bulunduğunu, bunu 5 yıla yaydıklarını anlattı.

Başbakan Yıldırım da "Yani 640 milyon lira para ödeyeceklerdi. Vakti gelmiş, ödeyemiyor. Ne yapalım, milleti zora sokacak halimiz yok. Dedik ki 5 yıl boyunca ödeyin. Bir yandan kazanın, bir yandan da ödeyin, sıkıntı yaşamayın." ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin Ziraat Bankası'na, Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarını da 1 yıl süreyle ertelediklerini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Gübrede ve mazotta KDV kalkmıştı bu yılın başlarında. Buna ilave olarak gübrede de yüzde 17 indirim sağlandı. Yani 50 kiloluk bir torba 99 lira yerine 67 liraya inmiş oldu. Bu da tarımdaki maliyetlerin biraz daha aşağı çekilmesine fayda sağlayacak. Ama tarımla ilgili asıl düzenlemelerin hazırlığını tamamladık. Önümüzdeki 3-6 ayda çok daha iyi sonuçlarını göreceğiz. Çiftçilerimize, besicilerimize buradan müjdeyi veriyorum. Şöyle bir şey yapıyoruz, tarımda havza bazlı desteklemeye geçiyoruz. Bunu çiftçilerimiz bilir ne demek olduğunu. Yani herkes her yerde her şeyi ekip biçmeyecek. Dolayısıyla birisi patates ekiyor, öbürü de patates iyi para ediyor diye ekiyor, diğeri de ekiyor, herkes ekiyor, bu sefer patates fiyatı çöküyor. Bunun yerine mevsim, coğrafi şartlar bölgelere göre hangi ürünlerin hangi havzada yetişeceğine bakanlık karar verecek ve böylece üretilen ürün de para edecek. Kendi içinde rekabete de girmeyecekler. Buradan herkes kazanacak, ama en önemlisi Türkiye kazanacak. Çünkü Türkiye kalkınmayı tarımla sağlayacak. Sanayimiz, teknolojimiz, her şeyimiz gelişiyor ama tarım bizim için, hükümetimiz için bundan böyle stratejik bir alan olarak ele alınacak, bu konudaki katma değerimiz, ekonomimize olan katkısını daha da artıracağız." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım, Genç Çiftçi Hibe Desteği Projesini başlattıklarını da hatırlatarak, "15 bin gencimize, 30 bin lira karşılıksız para veriyoruz. Git köyünde tarımla uğraş, yeter ki oradaki toprakları işleyelim. Böyle bir projemiz var." dedi.

Damızlık Ağırlıklı Destekleme Projesi'ne geçiş yapılacağını vurgulayan Yıldırım, gelecek yıldan itibaren çalışmaların biteceğini, desteklemeleri de ekim ve hasat dönemlerinde vererek, çiftçinin beklentisini karşılayacaklarını kaydetti.

Yıldırım, arazilerin toplulaştırılmasıyla sulama projelerini birlikte yürüteceklerini de aktardı.

"Havza bazlı üretimde yeni model açıklanacak"

Bakan Çelik, havza bazlı üretimde 941 havza belirlendiğini, çalışmaların tamamlandığına işaret ederek, "Kısa süre içerisinde bu yeni modeli kamuoyuyla paylaşacağız. Bu verimli üretim planlamasından dolayı İlave 11 milyar liralık bir tarımsal hâsıla elde edilmiş olacak. Bir de Sayın Başbakanım, balıkçılarımız 'vira bismillah' dediler onlara da bol, bereketli kazançlar diliyorum." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım da balıkçılara bol ve bereketli bir sezon temennisinde bulundu.