Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, ette kriz büyüyor! Tarım ve Orman Bakanlığı seçim öncesi et fiyatlarında yaşanacak muhtemel krizin önüne geçmek için şimdiden ithalat kapılarını sonuna kadar açtı! 150 bin besilik hayvan ithalatında gizlice karar değişikliğine gidilerek, ithalat başvurusunda bulunan herkese 150 bin sınırı dikkate alınmadan kontrol belgesi verilecek. Buna göre başlangıçta 150 bin baş ile sınırlandırılan besilik sığır ithalatı 250 ile 300 bin başa kadar çıkabilecek.

İTHAL EDİLECEK BESİLİK SIĞIR 300 BİNE KADAR ÇIKABİLECEK!

Tarım ve Orman Bakanlığı, besilik sığır ithalatı kararında gizlice bir değişikliğe gitti. Yapılan gizli değişiklikle başlangıçta 150 bin olarak açıklanan ithal edilecek besilik sığır ithalatı 300 bine kadar çıkabilecek. Bakanlığın, kalem oyunu ile yaptığı gizli değişiklikle besilik sığır ithalatı için başvuran herkese sınırsız bir şekilde kontrol belgesi verilecek. 

BESİLİK İTHALAT KARARI GİZLİCE DEĞİŞTİRİLDİ!

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 19 Ağustos’ta yaptığı duyuruda; 150 bin baş besilik sığır ithalatında müracaatların 31 Ağustos’a kadar Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne yapılacağı ve müracaat yapılan hayvan sayısının toplamının 150 bin baştan fazla olması halinde her müracaatçıdan aynı oranda azaltmaya gidilerek, listenin Genel Müdürlük web sitesinde yayınlanacağı beyan edilmişti.

Ancak Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, müracaatların 31 Ağustos’ta sona ermesine rağmen kontrol belgesi ile ilgili bir liste yayınlamayarak, bütün müracaat sahiplerinden 19 Eylül’e kadar kontrol belgesi başvurularını yapmaları istendi.

BAKANLIĞIN GİZLİ PLANI DİKKATLİ GÖZLERDEN KAÇMADI!

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 2 Eylül yani dün yaptığı ‘Besilik Erkek Sığır İthalat Kontrol Belgesi Başvuru Duyurusu’ 150 bin baş besilik hayvan ithalatında nasıl gizli bir değişikliğe gidildiğini ele verdi. Genel Müdürlüğün yaptığı duyuruda; “Besilik Erkek Sığır İthalatı Başvuru Duyurusu kapsamında müracaatta bulunmuş olan başvuru sahipleri; Kontrol Belgesi başvurularını Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne 19.09.2022 tarihine kadar yapmaları gerekmektedir. Bu tarihten sonraki başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır” denildi.

Genel Müdürlüğün, başlangıçta beyan ettiği müracaat durumunu gösteren listeyi yayınlamadan bütün müracaat sahiplerinin kontrol belgesi alması için başvurmasını istemesi, besilik sığır ithalatında 150 bin baş sınırın kalktığını ve ithalat kapıların tamamen açıldığını gözler önüne serdi.

BAKANLIĞIN İTHALAT KARARINI GİZLİCE DEĞİŞTİRMESİ SEÇİM KAYGISINI ELE VERDİ!

Tarım ve Orman Bakanlığının 150 bin baş besilik sığır ithalatında gizli bir karar değişikliğine giderek, 150 bin sınırını kaldırması manidar bulunurken, seçim öncesi muhtemel bir et krizi yaşanmasından endişe edildiği kaydediliyor. İthal edilecek bu hayvanlar önümüzdeki Nisan-Mayıs aylarında kesime gireceği düşünülürse, Bakanlığın ‘Türkiye’de yeterli hayvan var’ açıklamasını yaptığı bir dönemde 150 bin baş besilik sığır ithalatı kararında alelacele gizli bir değişikliğe giderek sınırsız bir şekilde kontrol belgesinin verilecek olması, Bakanlığın seçimler sırasında muhtemel bir et krizine karşı tedbir olarak değerlendiriliyor.