EXPO 2016 Antalya kapsamında kentte bulunan Bakan Çelik, EXPO VIP Salonu'nda, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile il ve ilçe ziraat odaları başkanlarıyla bir araya geldi.

Çelik, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, 4 ayı aşkın süredir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevini yürüttüğünü, bu sürede EXPO 2016 Antalya'ya büyük zaman ayırdığını söyledi.

Başarılı bir şekilde EXPO 2016 Antalya alanının tamamlandığını ve Türkiye'nin dört bir tarafından gelen konuklarla bütün dünya insanlığı ve ülkedeki 78 milyon vatandaşın hizmetine sunduklarını belirten Çelik, bu ziyaretlerini fırsat bilerek toplantılar da yaptıklarını anlattı.

Ziraatçı ve çiftçilerin talebi üzerine bir araya geldiklerini dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Antalya bir turizm kenti. Antalya turizmin başkenti olmasının yanında tarım şehri. Bu yönüyle ziraatçı, çiftçi arkadaşlarımızla odalarımızla bir araya gelme imkânı bulduk. Çok değerli AK Parti İl Başkanımız Antalya'dan ayrılmadan tarımdaki, ziraattaki gelişmelerle ilgili bizzat işin ehli, sorumlusu arkadaşlarla bir araya gelmemizi uygun buldular. Oda başkanımız aynı zamanda EXPO yönetiminde olduğu için o yönüyle de arkadaşlarımızın talepleri oldu."

Rusya krizinin yansımaları ele alındı

Bu açıklamanın ardından yapılan toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti. Toplantı sonrasında da açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, bölgede yaşanan tarımla ilgili sorunların tek tek değerlendirildiği toplantıda özellikle Rusya ekseninde yaşanan, Kasım sonrasındaki süreci bir kez daha ele aldıklarını belirterek, "Bu süreç içerisinde Antalya'daki çiftçilerin banka borçlarıyla ilgili bir ertelemenin söz konusu olup olamayacağı konusunu başlık olarak ele aldık, değerlendirdik. Ayrıca turizme çok önemli destekler verildi. Bu anlamda acaba tarımsal ürünlerimizin ihracıyla ilgili bir kargo taşımacılık konusunda bir destek söz konusu olabilir mi? Bu destek gündeme getirildi." diye konuştu.

Çelik, toplantıda, üretim açısından arz talep dengesi nispeten bozulduğu için yeni dönemde fide desteği sağlanmasının üreticiler açısından önemli olduğunun ifade edildiğini aktardı.

"Arazilerin bölünmemesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor"

2B arazisinin Antalya için önem arz ettiğinin altını çizen Çelik, şunları kaydetti:

"2B arazisini beş yıllık taksitle alan çiftçilerimizin bu taksitleri ödemede yaşadıkları zorluklar dile getirildi. 'Bunlarla ilgili bazı çalışmalar yapılabilir mi?' şeklinde talepler oldu. Sulama birlikleriyle ve su kullanımıyla ilgili yaşanan sorunlar gündeme getirildi. Yine bakanlığımızın arazilerin bölünmemesiyle ilgili özellikle çıkarılan yasa çerçevesinde bu konuda yaşanabilecek muhtemel sorunlarla ilgili bakanlığımız bünyesinde çalışmalar devam ediyor. Ama bu konudaki endişelerini de dile getirdiler. Çiftçi mallarını koruma anlamındaki uygulamaların da şu anda uygulanabilirliğiyle ilgili tartışmaların olduğunu ve bu alanda yeni bir düzenlemeye, yeni bir bakış açısına ihtiyaç olduğunu dile getirdiler."

"Üreticilerimizin talepleri üzerinde hassasiyetle duracağız"

Çelik, birçok konunun Antalyalı çiftçilerin temsilcileri ve ziraat odaları tarafından dile getirildiğini ifade ederek, "Biz de bunları tek tek dikkate aldık. İnşallah Bakanlar Kurulunda olsun ilgili bakan arkadaşlarımızla olsun veya bizzat bakanlığımız bünyesinde ve tarım müdürlüğümüz vasıtasıyla konuların üzerinde hassasiyetle duracağız" dedi.

Antalya'da 4 Mayıs'ta Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) bölge toplantısı yapacağını vurgulayan Çelik, "Bu toplantıya büyük bir ihtimalle Sayın Başbakanımız da EXPO alanındaki toplantıya iştirak edecekler. Bütün çiftçi dostlarımızı davet ettik, inşallah Sayın Başbakanımız 4 Mayıs'ta teşrif ettiklerinde, bu konuları da ayrıca Antalya'da değerlendirme imkânımız olacak." şeklinde konuştu.