Türkiye ile Ukrayna arasındaki Tarım İş Forumlarının üçüncüsü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ve Ukraynalı mevkidaşı Olga Trofimtseva'nın himayelerinde, iki ülkeden 300'ün üzerinde katılımcının iştirakiyle 28 Kasım 2016 tarihinde Kiev'de düzenlendi.

Forumun açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Ukrayna ile siyasi ve ticari ilişkilere çok önem verdiklerini belirterek, "15 Temmuz'da tarihin en kanlı darbe girişimini gerçekleştiren Fethullah Gülen Terör Örgütünün mensupları yargı önüne çıktı ve hesap vermeye devam etmektedir. Bu olaylardan sonra Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun darbe girişimini ilk kınayan liderlerden birisi olması bizim için çok önemlidir. Bu destekten ötürü, Poroşenko'nun nezdinde tüm Ukrayna halkına teşekkür ederiz. Bu ve buna benzer darbe girişimlerinin bir daha olmaması için ülkelerimizin daha güçlü birliktelikler yapması gerekmektedir" dedi.

Ukrayna'nın verimli topraklara sahip olduğunu dile getiren Daniş, teknolojik yatırımlarla ülkedeki tarımsal alanda mevcut potansiyelin ikiye katlanabileceğine dikkat çekti. Türkiye'de tarım sektöründe son yıllarda ciddi gelişmeler sağladığını kaydeden Daniş, "Tarımsal ihracatımız yaklaşık 17 milyar dolar, ithalatımız ise 10 milyar dolar. 192 ülkeye tarım ürünü ihraç ediyoruz. Bu da 1681 ürünle gerçekleştirilmektedir. Bu potansiyele baktığımız zaman Ukrayna ile Türkiye'nin tarımsal birlikteliğinin ne kadar önemli olduğunu görürüz" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Ukrayna arasında tarımsal alandaki yakınlaşma ile ticari hacmin iki kat artacağını söyleyen Daniş, bu alanda üçüncü ülkelerle birlikte hareket etmenin gerekliliğine de işaret etti. Daniş "Türkiye ile Ukrayna arasında tarımsal alanda ticari hacmimizi geliştirmek için her şey mevcut. Yağ var, şeker var, un var. Helvayı yapacak ustalar da var. O zaman helvayı hep birlikte beraber yapalım beraber kazanalım" şeklinde konuştu.

Daniş ayrıca Türkiye-Ukrayna Serbest Ticaret Anlaşması'nın da bir an önce imzalanmasını ümit ettiklerini ifade etti.

Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Yardımcısı Olga Trofimtseva ise Türk iş adamlarının sadece başkent Kiev'de değil, Ukrayna'nın diğer bölgelerinde de yatırım ve ortaklık fırsatı bulabileceğini bildirdi.

Türkiye ile Ukrayna arasında 2015'teki tarımsal alanda ticari hacmin 1 milyar dolar olduğunu aktaran Trofimtseva, bu yıl 10 ay içerisinde bu hacmin 700 milyon dolara ulaştığına dikkat çekti. Trofimtseva, "Türkiye ile tarım alanında işbirliğimiz kısa süre içerisinde büyük ivme kazandı. Tarım ticareti sadece tarım ile sınırlı değildir. Otomotiv sektörü, sulama, balıkçılık, sera sektörü ve lojistik de bu ticaretin içine dahil olmaktadır. Bütün bu alanlarda iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde bir potansiyel mevcuttur." diye konuştu.

Türkiye-Ukrayna Tarım İş Forumu'nda her iki bakan yardımcısının yanı sıra Ukrayna Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Gennady Chyzikykov, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, DEİK Ukrayna Konseyi Başkanı Ruşen Çetin, Ukrayna Tarım İş Kulübü Başkanı Aleks Lisitsa'da birer konuşma gerçekleştirdi.