Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep NAZLI, Kanal A'da yayınlanan “Sosyal Bilgiler” programının canlı yayın konuğu oldu.

Kurumsal yapımız ve sağlanan hibe destekleri hakkında bilgi veren Nazlı, “TKDK, kırsal kalkınma alanında ülkemizin lokomotif kurumu olmuştur.” ifadesini kullandı.

Türkiye'de Avrupa Birliği tarafından akredite edilmiş tek kurum olduklarının altını çizen Nazlı, “Biz şu ana kadar 8 bin proje ile sözleşme imzaladık, bunlardan 7 bin 112 tanesini hayata geçirdik, 3.8 milyar TL değerinde yatırıma vesile olduk, bu 3.8 milyar TL'nin 2.2 milyarını yatırımcılarımıza hibe olarak verdik.” dedi.

Kurumun, kredi değil hibe desteği sağladığını yani karşılıksız, geri ödemesiz maddi destek verdiklerini özellikle ifade eden Nazlı, “faaliyete geçmesine vesile olduğumuz işletmelerde 14 bin 300 kişiye istihdam sağladık. Türkiye'nin kırsal kalkınma alanında lokomotif kurumu olduk.” dedi.

“TKDK, ekonomik kalkınmanın en önemli ayağı olacaktır”
900 milyon TL değerinde bin 191 proje ile en fazla proje alınan bölgenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu olduğunu söyleyen Nazlı, çözüm süreciyle ilgili önemli tespitlerde bulundu:

“Birisine doğrudan destek verebilir, kaynak aktarabilirsiniz ama yatırım başka bir şeydir. Yatırım bire on, yirmi, elli yapar. Çarpan etkisi vardır, sosyal etkisi vardır, kalkınmaya çok ciddi etkisi vardır. Çözüm süreci dediğimiz şey demokratikleşme, sosyal kalkınma ve ekonomik kalkınmadır. Ekonomik kalkınmanın en önemli ayağı Kurumumuz olacak ve oluyor. Biz bölgeye çok önemli destekler veriyoruz, insanlar da bize oldukça fazla ilgi gösteriyor. Silvan – Bismil arasında binlerce dönüm arazide yan yana tam sekiz tane tesis var. Vatandaşlarımız proje yapmış, biz destek sağlamışız, ortaya sekiz tane devasa tesis çıkmış. Muş gibi küçük bir ilimize 2014 yılında 60 milyon TL değerinde yatırım yapılmasına vesile olduk. Elazığ'a 181 milyon TL'lik yatırımımız var. Bu yatırımlar sayesinde siz orada hayatı normalleştirmiş oluyorsunuz. İnsanlara kendi bölgelerinde istihdam sağlamış oluyorsunuz. Bölgenin kalkınması ve refah düzeyinin artması ile yaşam kalitesi çıtasının yükselmesini sağlıyorsunuz. Bunlar çok önemli şeyler.”

“IPARD Programı dışında kalan 39 ilimize de hibe desteği sağlayacağız”
IPARD kapsamına alınan 42 ilin hangi kriterler gözetilerek belirlendiğine de açıklık getiren Nazlı, “IPARD Programının uygulanacağı 42 il, 2 bin yılı tarım istatistikleri, tarımsal potansiyel, göç hızı ve gayri safi hasıladan aldığı paya göre belirlendi. Ancak zamanla diğer illerden de yoğun talepler gelmeye başladı. Sayın Bakanımızın da talimatı doğrultusunda yakın bir zamanda yeni bir program yazılmaya başlandı. 39 ilimiz için IPARD Programı ile aynı koşullarda olacak, aynı şartları taşıyacak yeni bir program oluşturuyoruz. Program dâhilindeki 42 ilimize AB desteği ile hibe verirken yeni oluşturacağımız bu program ile geri kalan 39 ilimize tamamen ulusal kaynaklardan ama IPARD ile aynı koşullarda hibe desteği sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

“İnsanlarımıza proje yapma kültürünü öğretiyoruz, sürdürülebilirliğin ne olduğunu öğretiyoruz, işletmenin ne demek olduğunu öğretiyoruz.” diyen Nazlı, kırsal alanda büyük komplekslerin yapılmasına ön ayak olduklarını belirtti.

“Kırsal ve kadın birbirinin ayrılmaz iki parçası”
Kadın ve genç girişimcilere pozitif ayrımcılık uyguladıklarını söyleyen Nazlı, sözlerine şöyle devam etti: “Kırsal ve kadın birbirinin ayrılmaz iki parçası. Kadın ve gençlere proje sürecinde ek puanlar veriyoruz. Özellikle genç kadınlarımızın bizim hibe desteği sağladığımız alanlara yönelmeleri ve proje hazırlayarak hibe talebinde bulunmaları bizi çok mutlu ediyor. Sözleşme imzaladığımız yatırımcılarımızın yaklaşık 4 bini genç girişimcilerden oluşmaktadır.”

Çıkılacak olan “14. Çağrı” ile IPARD-I Programını bitirerek IPARD-II'nin programlama dönemine geçileceğini belirten Nazlı, “2015 yılında hedefimiz 1.2 milyar TL destek, en az 2.5 milyar TL yatırım, 10 bin yeni istihdam hedefliyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.