Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Bakanlık tarafından Denizbank'ın sponsorluğu ile düzenlenen, bulundukları yöredeki çalışmaları sonucunda farklılık yaratan bakanlık personelinin ödüllendirilmesine yönelik Tarıma Değer Katanlar Yarışması'nın Ödül Töreni'ne katıldı. Burada konuşan Bakan Eker, Bakanlığın kendi kadrolarını eğitmek, yeni tekniklerle bilginin nasıl aktarılacağını öğretmek için 10 yıl önce çalışmalara başlanıldığını söyledi.


BAKAN EKER: VERİMLİLİKTE BİLGİ VE TEKNOLOJİ ÖNEMLİ

Sertifikalı tarım danışmanlığını uygulamaya soktuklarını belirten Bakan Eker, bu konuda hem eğitimler düzenlediklerini hem de bu danışmanları istihdam eden firmalara destek verdiklerini kaydetti. Bakan Eker, bilgi ve teknolojinin girdi olarak kullanılmadığı tarımsal faaliyetin verimliliğinin şüpheli olduğunu söyledi.

Hükümetleri döneminde başlatılan 52 yeni destek olduğunu ifade eden Bakan Eker, göreve geldiklerinde üreticilere sadece 4 alanda destek verildiğini söyledi. O dönemlerde 4 desteği vermek için IMF'den kredi alındığını ve bu kredinin kullanımının Türkiye tarafından değil, kredi verenlerce belirlendiğini anlatan Bakan Eker, "O imzaladıkları anlaşma bizim elimizde onu gerektiğinde kamuoyuyla da paylaşırız. Biz bunları değiştirdik. Bütün desteklerimizi verimlilikle kalite ile ilişkilendirdik" diye konuştu.

60 MİLYON DÖNÜM TOPLULAŞTIRILMIŞ OLACAK

Bakan Eker, tarım arazilerinin toplulaştırılmasının Cumhuriyet tarihinin en büyük reformu olduğunu belirterek, bu sene sonu itibarıyla 60 milyon dönüm arazinin toplulaştırılmış olacağını bildirdi.

Bakan Eker, konuşmasının ardından yarışmada dereceye girenlere ödüllerini verdi.

Yarışmada, Bireysel Çalışmalar Kadın Yayımcılar Kategorisinde birincilik ödülünü Birsen Ergün, Bireysel Çalışmalar Erkek Yayımcılar Kategorisinde birincilik ödülünü Engin Uçar, Projeler kategorisinde birincilik ödülünü Barış Kılınç, Ebubekir Köse ve Güler Çapık aldı. Jüri Özel Ödülü Hakkari'den İdris Uce'ye, Denizbank Özel Ödülü de Adana'dan Ahmet Çelen'e verildi.

Ödül alan projeler arasında karabuğday, çilek, bal üretimi, kırsal alanlarda sulama sistemlerinin geliştirilmesi, alternatif üretim tekniklerinin ve alternatif enerji kullanımı gibi konular yer aldı.