Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) Müdürü Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin en başarılı politikasının ne olacağını twitter hesabından açıkladı.

AKÇAM Müdürü Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi kutlayarak görevinde başarılar diledi. Gülçubuk, twitter hesabından yaptığı kutlama mesajında, yeni bakan Pakdemirli'ye başarılı olabilmesi için de önemli bir tüyo verdi.

Gülçubuk, Pakdemirli için “Cobweb Teoreminin (Örümcek Ağı Teorisinin) artık ülkemizde geçerli olmadığını ispatlaması en başarılı politikalarından birisi olacaktır" dedi.

Peki, tarımda örümcek ağı teorisi ne demek?

Örümcek ağı teoremi, tarımda fiyat ve miktar arasındaki bağlantıyı açıklamak için kullanılan önemli bir kavramdır.

Çiftçiler, piyasaya sürdükleri arz miktarını daima geçen dönemdeki fiyatlara göre belirler. Yani çiftçiler mevcut piyasa fiyatına bakarak gelecek için üretim kararlarını alırlar.

Türkiye'de özellikle patates ve soğan fiyatlarında yıldan yıla görülen dalgalanmalar örümcek ağı teoremine iyi bir örnektir. Örümcek ağı teoremine göre, bu yılın arzı, geçen yılın fiyatına veya gelecek yılın arzı, bu yılın fiyatına bağlıdır.

TARIMDANHABER