Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesine bağlı Yazıbelen köyünde çiftçilik yapan İsmet Özdemir'in sosyal medyada paylaştığı video ile gündeme gelen pancar çiftçinin sorunları, haberlerden sonra çözüldü. Elbistan Şeker Fabrikası'nın özelleştirme sonrasında maliyetleri düşürmek için özellikle üç bölgede pancar silolarını kapatması, çiftçinin pancarını zamanında teslim edememesine neden oldu. Haberlerin ardından, yerel yönetim ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın konuya el atması üzerine Elbistan Şeker Fabrikası'nı alan Mutlucan firması, çiftçinin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi konusunda adımlar attı.

Firma, haberlerin ardından Yazıbelen köyündeki pancarların alımı için tır gönderirken, bu köydeki pancar üreticilerine ödenmeyen nakliye ücretlerini de ödemeye başladı.

ÇİFTÇİNİN YAŞADIĞI SORUNLARI GÜNDEME GETİREN HABERLER ELEŞTİRİLDİ!

Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, söz konusu çiftçilerin yaşadığı sorunları gündeme getiren haberler eleştirilerek, “olumsuz algı oluşturma içerikli haberler" şeklinde değerlendirildi.

Konuyla ilgili olarak Elbistan Şeker Fabrikası'nı satın alan Mutlucan firmasından hiçbir açıklama yapılmazken, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan çiftçinin yaşadığı sorunlara karşılık firmayı koruyacak şekilde bir açıklama yapılması dikkat çekti.

Bakanlıktan konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle:

Son günlerde bazı basın yayın organlarında Kahramanmaraş/Afşin ilçesi/Yazıbelen Köyü'nde, pancar üretimi yapan çiftçimizin yetiştirdiği pancarlar üzerinden “Alımlar durdu", “Üretim durdu", “Çiftçi isyanda", “Fabrikaya teslim edemedi" gibi gerçeği yansıtmayan haberler yer almıştır.

Ülke genelinde pancar teslimi her yıl hasatla birlikte Eylül ayında başlamakta ve Ocak ayına kadar sürmektedir.

Fabrikaların işleme kapasiteleri doğrultusunda randevu usulüne göre de alım devam etmektedir.

Böylece, pancarın birden fazla yükleme boşaltmadan kaynaklanan kayıplarının önüne geçilmekte, çiftçilerin sıra bekleyerek zaman kaybetmesi, teslim yerlerinde uzun kamyon ve traktör kuyruklarının oluşması da engellenmektedir.

Bu yıl da geçmiş yıllar ile kıyaslandığında pancar tesliminde her hangi bir gecikmenin yaşanması asla söz konusu değildir.

Çarpıtılan habere konu edilen Kahramanmaraş'taki pancar çiftçimiz ise, kendisine verilen randevu doğrultusunda şimdiye kadar 193 ton şekerpancarını Elbistan Şeker Fabrikasına teslim etmiş, geriye kalan 175 ton şekerpancarının da verilen randevu tarihi doğrultusunda alımına devam edilmektedir.

Kasıtlı yapılan haberlerde yer aldığı gibi pancar alımlarının ve üretimin durduğu iddiaları ise yalandır.

Pancar tarımının yapıldığı bütün ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de randevu usulüne göre hasat edilen pancarlar, fabrikalar tarafından teslim alınmaktadır.

Ne Kahramanmaraş'taki çiftçimizin ne de diğer pancar üretimi yapan çiftçilerimizin “pancarlarının alınmaması, ürünlerinin zayi olması veya farklı şekillerde herhangi bir mağduriyet yaşamaları asla söz konusu değildir."

Ayrıca mahsulünü fabrikaya randevu sitemiyle teslim eden çiftçilere ilave olarak da nakliye bedeli ödenmektedir.

Söz konusu sektör, bakanlığımız tarafından hassasiyetle takip edilmektedir. Çiftçilerimizin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları için ise gerekli kontroller yapılmaktadır.

Basında yer alan “olumsuz algı oluşturma içerikli haberlerin", yukarıda yer verilen bilgiler doğrultusunda değerlendirilmesini, kamuoyunun takdirine sunuyoruz.

Saygıyla duyurulur.

TARIMDANHABER