Sabah Gazetesi yazarı Şeref Oğuz, Ahmet Eşref Fakıbaba'nın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın adının 'Üretim Bakanlığı' önerisine destek verdi. Bakan Fakıbaba'nın önerisinin son derece yerinde bir öneri olduğunu ifade eden Oğuz, “zira millet olarak üretimi neredeyse unuttuk" dedi.

ROMANYA'DAN SIĞIR, BULGARİSTAN'DAN SAMAN İTHAL EDİYORUZ

Köylerde bile artık üretimin bittiğine işaret eden Oğuz, “Bu yaz yaylaya kasabadan süt götürdüm. Köy bakkalı, şehirden yumurta sipariş ediyor, Romanya'dan sığır ithal ediyor, samanını da Bulgaristan'dan getirtiyoruz. Peki, biz ne yapıyoruz? Tüketiyoruz... Hem de doludizgin... Akıllı telefon dahi cari açık kalemi oldu, geçen yıl 16 milyon telefona 6.5 milyar ödedik. Üstelik yerlisi varken, daha ucuzu ve kalitelisi varken..." eleştirisinde bulundu.

ÜRETİMİ BAŞ TACI ETMELİYİZ

Türkiye'de biran önce üretim kavramının baş tacı edilmesi gerektiğini dile getiren Oğuz, yazında şunları vurguladı:

“Bana göre acilen, üretim kavramını baş tacı etmeliyiz. Siyasal liderlikten kamuoyu oluşturmaya dek her yöntemi kullanarak üretimi tetikleyecek ruhu oluşturmalıyız. Özel sektörün KİT'leştiği, tarımın yüceltilmediği, üretmeyenin beslendiği, çalışmayana para ödendiği ortamda, her birimiz geçici olarak balo havasında yaşıyor olabiliriz.

Ancak unutmamalı ki 2000 yılında benzer durum oluşmuş, balo bitince ertesi yıl faturayı ödemek için evdeki gümüşleri satmak zorunda kalmıştık. 15 yıldır ekonomini geldiği düzeyde, böylesi tehlike bizi bulmaz diyenlere hatırlatırım ki üretmezseniz, günün sonunda fatura kesilir.

Okullar açılıyor, eğitim başlıyor; okullar dâhil, camideki hutbeler dâhil, kamu spotları dâhil, elimizdeki bütün imkânları kullanarak üretime dikkat çekmeli ve bunu bir devlet politikası olarak benimsemeliyiz. Bu açıdan Fakıbaba'nın 'Üretim Bakanlığı' önerisini destekliyor, ülke çapında üretim farkındalığını artırmak için herkesi, her kesimi seferberliğe çağırıyorum."

TARIMDAN HABER